Sportovci se v Soči zatím cítí bezpečně

Bezpečnost především. K olympiádě v ruském Soči už teď patří vedle tradičních symbolů i všudypřítomné
postavy střežící bezpečnost sportovců i jejich fanoušků.

Bezpečnost především. K olympiádě v ruském Soči už teď patří vedle tradičních symbolů i všudypřítomné postavy střežící bezpečnost sportovců i jejich fanoušků. Zdroj: Reuters

Na olympiádě v Soči se nebudou hodnotit jen sportovní výkony, ale také činnost bezpečnostních pracovníků. Celý svět zajímá, jak se Rusům podaří ohlídat dějiště her v blízkosti neklidného regionu a zda přísná opatření nepokazí atmosféru události. První dojmy sportovců, kteří jsou na místě už před zítřejším zahajovacím ceremoniálem, jsou poměrně příznivé.

Na bezpečnost bude dohlížet čtyřicet tisíc policistů a vojáků s nejmodernějším vybavením. V zádech mají zpravodajské služby i soukromé bezpečnostní agentury. Prezident olympijského výboru Thomas Bach zdůrazňuje, že teroristická hrozba není pro pořadatele ničím novým. „Takový vysoce rizikový scénář jsme měli před dvanácti lety v Salt Lake City těsně po 11. září,“ podotkl s tím, že na atmosféru zvýšená ostraha negativní dopad neměla.

Rusové tvrdí, že budou dbát i na pohodlí a náladu účastníků. „Naši vojáci jsou ve speciální civilní uniformě. Vypadají podobně jako stejnokroje organizátorů, jen mají jinou barvu,“ podotýká kupříkladu šéf místního organizačního výboru Dmitrij Černyšenko. „Myslím si, že se snaží co nejvíc a dělají, co mohou,“ komentoval první zkušenosti americký voják a bobista Chris Fogt. Další sportovci tvrdí, že se v Soči zatím cítí dobře i se svými dětmi.

Ostražitost Američanů

Větší obavy panují spíše nad bezpečností diváků. Ostražití jsou zejména Američané, kteří mají evakuační plán pro své občany pro případ katastrofy. Očekává se, že do Soči z USA dorazí asi deset tisíc sportovních fanoušků. K jejich přesunu do bezpečí by posloužily dvě lodě amerického námořnictva, které budou během her hlídkovat v Černém moři.

Ani ruská média hrozby nepodceňují a rozebírají na největší rizika. „Obavy z ochrany návštěníků na cestě na olympiádu vzrůstají, protože doprava se stala hlavním cílem teroristů,“ píše The Moscow Times. Upozorňuje i na to, že islamisté k útokům využívají etnické Rusy z řad konvertitů, kteří jsou méně nápadní.

Nepřekvapí tak, že všechny zahraniční letecké společnosti, které létají do Ruska, předávají ruským úřadům údaje o svých cestujících.

Zatím je však v Soči klid, a tak se návštěvníci mohou věnovat hodnocení kvality ubytovacího zařízení. Novináři zaplavili internet popisy a fotografiemi hotelů, které prý ještě nejsou zcela provozu schopné. „Před pěti měsíci jsme rezerovali jedenáct pokojů, připravený je jediný,“ postěžoval si žurnalista CNN. Další poukazují na to, že v jejich pokojích neteče teplá voda, případně že hotel ještě nemá lobby.