Spory mezi velmocemi zpomalí světový obchod, předpovídá WTO

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Růst světového obchodu ve třetím čtvrtletí pravděpodobně zpomalí, protože obchodní spory mají negativní dopad na exportní zakázky a na výrobu i prodej automobilů. Uvedla to Světová obchodní organizace (WTO).

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa letos zavedla nová cla na dovoz oceli a hliníku a signalizovala možné uvalení dodatečných cel na dovoz automobilů. V platnost postupně vstupují také stále přísnější cla na import z Číny. USA se tak Peking přimět ke změně obchodní politiky a ke snížení obchodního schodku Spojených států. Trumpova nová cla vedla k odvetným opatřením ze strany Číny, Evropské unie i dalších obchodních partnerů.

"Světový obchod je v ohrožení. Bez ohledu na to, zda současnou situaci nazýváte obchodní válkou, je zřejmé, že byly vypáleny první výstřely," uvedl generální ředitel WTO Roberto Azevedo. „Situace je mimořádně vážná. Vzájemné obchodní restrikce nesmí být novým normálem. Pokračující eskalace (obchodních sporů) by byla spojena s hrozbou významných ekonomických dopadů,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již dříve varoval, že Trumpova obchodní politika by mohla podkopat světový obchodní systém a poškodit ekonomiku Spojených států.