Čínský export v červenci zrychlil, navzdory americkým clům

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Růst vývozu z Číny v červenci nečekaně zrychlil, cla zavedená Spojenými státy tak zatím zřejmě nemají takový efekt, jak se předpokládalo. Přebytek obchodu se Spojenými státy se sice mírně snížil, ale stále zůstává blízko rekordu. Výrazně se zvýšil i dovoz do Číny díky solidní domácí poptávce. Přebytek obchodní bilance klesl na 28,05 miliardy dolarů (617,5 miliardy korun) z červnových 41,47 miliardy dolarů. 

Údaje o obchodu jsou první od zavedení amerických cel na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 34 miliard dolarů. Cla začala platit 6. července.

Vývoz se v červenci zvýšil o 12,2 procenta po červnovém růstu 11,2 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali, že vývoz stoupne o deset procent.

Dovoz vzrostl o 27,3 procenta proti očekávaným 16,2 procenta. V červnu dovoz stoupl o 14,1 procenta. Zvýšily se hlavně nákupy komodit, jako mědi a železné rudy.

Pozorně sledovaný přebytek obchodu s USA klesl na 28,09 miliardy dolarů z červnových rekordních 28,97 miliardy dolarů. Navzdory poklesu však byl vyšší, než celkový obchodní přebytek Číny. To ukazuje, že se zbytkem světa, tedy bez Spojených států, má Čína obchodní deficit. Washington dlouho kritizuje čínský přebytek obchodu s USA a požaduje jeho snížení. Zatím se však neshody mezi oběma ekonomickými mocnostmi prohlubují.

Za leden až červenec se přebytek obchodu s USA prohloubil na 161,63 miliardy USD z loňských srovnatelných 142,75 miliardy dolarů. Vývoz do USA stoupl o 13,3 procenta, zatímco dovoz se zvýšil o 11,8 procenta.

Čínský export:

Čínský import: