Srbové chtějí do EU, ale budou pochodovat v Moskvě

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě Zdroj: CTK/AP

Bělehrad se nadále snaží balancovat mezi Evropskou unií a Moskvou. Prezident Tomislav Nikolić v pondělí uvedl, že země přijme pozvánku od ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a srbští vojáci se 9. května zúčastní armádní přehlídky v Moskvě. Rozhodnutí patrně neocení Brusel v době, kdy se hovoří o skutečném zahájení přístupových jednání se Srbskem.

Osmadvacítka se dopředu snažila prezidentovo rozhodnutí zvrátit, radil mu tak někdejší slovenský ministr zahraničí a šéf delegace Europarlamentu pro Srbsko Eduard Kukan. Nikolić mu vzkázal, že není zdvořilé poskytovat nevyžádané rady. „Velká většina obyvatel této země se domnívá, že bychom měli pěstovat co nejlepší vztahy se všemi včetně Ruské federace,“ uvedl v souladu s dlouhodobým postojem země, že eurointegrace nevylučuje budování partnerství na Východě.

Bělehrad, který má s Ruskem dohodu o volném obchodu, nepotěšil Západ už svým odmítavým postojem k protiruským sankcím. Přesto se nevyhnul sporu s Moskvou. V březnu uvedla, že ho podezírá z reexportu embargovaných polských jablek a pohrozila mu zákazem dovozu ovoce.

Formálně však přičleňování Srbska k osmadvacítce brzdí spory o Kosovo. Země sice s EU zahájila přístupové rozhovory už loni v lednu, jednání ale fakticky nezačala. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nedávno uvedla, že prioritou je otevření prvních kapitol do konce roku. „V tomto stadiu ale nemohu s jistotou říci, kdy a které budou otevřeny,“ podotkla. Objevují se přitom názory, že není moudré nechávat zemi čekat v době, kdy se jí nabízejí alternativy.