Srbové zatkli posledního hledaného válečného zločince Gorana Hadžiče

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Srbsko zadrželo Gorana Hadžiče, který je poslední z mezinárodně hledaných osob podezřelých ze zločinů spáchaných během válečných konfliktů po rozpadu Jugoslávie v 90. letech. Oznámily to srbské úřady. Někdejší vůdce chorvatských Srbů je v Haagu obviněn ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s vyháněním Chorvatů a dalších nesrbských obyvatel z takzvané Republiky srbská Krajina.

Po zadržení bývalého velitele armády bosenských Srbů Ratka Mladiče v květnu zůstával Hadžić posledním dosud nedopadeným významným srbským předákem, po němž pátral Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) sídlící v Haagu. Zatčení se mu dařilo unikat sedm let.

Srbský prezident Boris Tadić ohlásil na 11:00 SELĆ mimořádnou tiskovou konferenci. Obdobnou uspořádal i v květnu po dopadení Mladiče, u nějž musela být pro značnou změnu vzhledu totožnost potvrzována pomocí testu DNA.

Hadžić jako někdejší vůdce jednostranně vyhlášené Republiky srbská Krajina (RSK) čelí obžalobě ze zločinů proti lidskosti a porušení zvyklostí vedení války v souvislosti s vyháněním Chorvatů a dalších nesrbských obyvatel z oblasti Krajiny. RSK vyhlásili v roce 1991 chorvatští Srbové jako reakci na jednostranné odtržení Chorvatska od bývalé Jugoslávie. Záhřeb v létě 1995 dobyl území RSK zpět. V této válce zahynulo na 10 tisíc lidí.