Srbsko: Členství v EU už není ten velký sen, přesto zůstalo naším cílem

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Srbský premiér Aleksandar Vučić Zdroj: ctk

Začlenění do Evropské unie ztrácí pro kandidátské země na Balkáně na půvabu, a to kvůli migrační krizi a možnosti vystoupení Británie. Řekl to dnes v Londýně srbský premiér Aleksandar Vučić, který ale zdůraznil, že vstup do EU zůstává pro Srbsko nadále hlavním politickým cílem.

„Evropská unie, o niž my všichni (balkánské země) usilujeme, ztratila svou magickou moc,“ uvedl Vučić na konferenci, kterou v britské metropoli uspořádala Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). „Ano, my všichni se chceme připojit, ale už to není ten velký sen, jak tomu bylo v minulosti,“ dodal podle agentury Reuters.

Balkánské země velmi citelně zasáhla současná migrační krize, při níž EU loni zaplavil více než milion migrantů prchajících před válkami a chudobou z Blízkého východu, Asie a z Afriky. Většina těchto běženců si k cestě do bohatých západních zemí vybrala takzvanou balkánskou trasu, vedoucí přes Řecko, Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko.

Vučić také poukázal na nepříznivé dopady případného vystoupení Británie z EU. „Když vidíte, že přinejmenším 50 procent lidí v Británii říká, že chtějí odchod (z EU), tak to má dopad na veřejnost,“ řekl.

Z balkánských států jsou už členy unie Bulharsko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko a Chorvatsko. Status kandidátské země mají vedle Srbska Albánie, Černá Hora, Makedonie a Turecko. Bosna podala v únoru žádost o členství a Kosovo na příležitost ještě čeká.