Srbsko získá status kandidáta na členství v EU

srbský prezident Boris Tadiić

srbský prezident Boris Tadiić Zdroj: profimedia.cz

Summit EU zřejmě v Bruselu udělí Srbsku status kandidáta na členství v unii. Vyplývá to z návrhu závěrů vrcholné schůzky. Rumunsko, které proti tomu mělo v minulosti výhrady, především s ohledem na otázky ochrany národnostních menšin, své námitky stáhlo.

Udělení statusu kandidáta je nezbytnou součástí pro další přibližování této bývalé jugoslávské republiky k Evropské unii. Je to nezbytné k tomu, aby mohla začít přístupová jednání. Česká republika vstup Srbska do EU jednoznačně podporuje. Závěry summitu budou definitivně schvalovány v pátek.

Překážka, kterou představovaly obavy Rumunů o osud jejich krajanské menšiny v Srbsku, padla podle diplomatů v minulých dnech. Bukurešť s Bělehradem se totiž dohodly na tom, že srbská strana bude garantovat ochranu práv této menšiny.

Rumunsku a Bulharsku se naopak zřejmě nepodařilo překonat odmítavý postoj některých dalších zemí EU a zatím nevstoupí do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Summit vyzve ministry vnitra členských zemí, aby se touto otázkou zabývali v září. Bukurešť o vstup do zóny volného pohybu dlouhodobě usiluje, ale kvůli odporu Nizozemska v „Schengenu“ stále není. Řada zemí přitom zdůrazňuje, že Rumunsko už splnilo všechny podmínky, které jí EU pro vstup dala.

Srbsko nyní čekají přístupová jednání, bez jejichž úspěšného dokončení žádný stát do unie nemůže vstoupit. V nich musí daná země ve více než třech desítkách různých oblastí od hospodářství po justici prokázat sladění svého právního řádu s unijními právními předpisy.

K udělení statusu Srbsku mělo v minulých dnech na jednáních ministrů zahraničí a evropských záležitostí výhrady vícero zemí, například i Litva či Polsko. Týkaly se například různých srbských aktivit v mezinárodní politice, diplomaté je ale postupně vyřešili. Kvůli odporu Rumunska se ale tento týden ministři zahraničí sedmadvacítky dohodli, že o udělení status musí místo nich rozhodnout až dnešní schůzka vrcholných představitelů zemí EU.