Srílanský prezident Radžapaksa rezignuje, uvedl šéf parlamentu

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa ve středu rezignuje na svůj post

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa ve středu rezignuje na svůj post Zdroj: profimedia.cz

Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského paláce.
Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského paláce.
Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského paláce.
Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského paláce.
Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského paláce.
14
Fotogalerie

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa ještě ve středu rezignuje. Podle agentury AFP to uvedl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena, který s prezidentem telefonicky hovořil. Prezident ho ujistil, že mu odešle rezignační dopis. V Kolombu se mezitím protestujícím podařilo prolomit policejní kordon a obsadit sídlo premiéra.

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, dnes vyhlásila výjimečný stav. Prezident Radžapaksa brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentury AFP se nachází na Maledivách, odkud dnes podle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy.

Veškerá prezidentská oznámení v posledních dnech pocházejí buď z kanceláře premiéra, nebo z úst předsedy parlamentu. Sám Radžapaksa se k nejnovějším událostem přímo nevyjádřil, upozorňuje stanice BBC.

Party v prezidentském paláci: Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského sídla

Video placeholde
• Reuters

Pokud dnes Radžapaksa skutečně rezignuje, budou mít poslanci 30 dní na zvolení nového prezidenta. Do té doby bude v čele země stát premiér jakožto prozatímní prezident.

Demonstrantům, kteří v tisícovkách okupovali prostor před sídlem premiéra Vikremesinghy a požadovali jeho rezignaci, se podařilo za zvuku bubnů a hlasitého zpěvu proniknout do budovy poté, co hodiny odolávali slznému plnu.

Na sociálních sítích lidé publikují videa z prvních momentů po prolomení policejních kordonů. O několik minut později již demonstranti s vlajkami oslavují svůj úspěch na balkóně premiérského sídla. Sám premiér se tam nenachází a podle stanice BBC není v bezprostředním ohrožení.

„Premiér jako prozatímní prezident vyhlásil výjimečný stav (v celé zemi) a zavedl zákaz vycházení v západní provincii,“ oznámil podle agentury Reuters Vikremesingheho mluvčí.

Zákaz vycházení nicméně protestující nerespektují a dnes se jiné skupině demonstrantů podařilo proniknout i do sídla největší státní televize, která přerušila vysílání; necelou hodinu poté z éteru zmizela i druhá celostátní televize.

V předchozích dnech se demonstranti dostali i do několika dalších vládních budov. Premiér slíbil, že odstoupí, až bude sestavena nová vláda, píše agentura AP.