Štafetu po českém komisaři převezme Slovák Šefčovič

Maroš Šefčovič vystřídá tak českého eurokomisaře Štefana Füleho

Maroš Šefčovič vystřídá tak českého eurokomisaře Štefana Füleho Zdroj: Saeima CC BY-SA 2.0 Flickr

Příštím komisařem pro rozšiřování EU se stane Slovák Maroš Šefčovič. Vystřídá českého eurokomisaře Štefana Füleho, který portfolio spravoval posledních pět let. Serveru EurActiv.cz to sdělil vysoce postavený zdroj v Evropské komisi. O Šefčovičovi, který měl v Barrosově týmu na starosti institucionální vztahy EU, se také hovořilo v souvislosti s rozvojovou pomocí.

Rozšíření zůstane i v příští Evropské komisi předsedy Jean-Claudea Junckera v rukou nových členských zemí.

„Není pravda, že v příští Evropské komisi nebude komisař pro rozšíření,“ uvedl zdroj. V tabulce se jmény a portfolii příštích eurokomisařů a eurokomisařek, která údajně pochází z blízkosti šéfa příští Komise Junckera, totiž komisař pro rozšíření zcela chybí. Je tam uvedena pouze oblast politiky sousedství, kterou by měl mít na starosti Rakušan Johannes Hahn.

To, že se nový komisař bude starat „jen“ o politiku sousedství, není ale podle zdroje žádný objev. Již nyní se příslušené portfolio nazývá rozšíření a politika sousedství, v Junckerově Komisi prý dojde pouze k úpravě tohoto názvu. Velké změny údajně nenastanou ani v podpůrném aparátu, tedy v Generálním ředitelství pro rozšíření.

„Rozšíření je vlastně nejvyšším stupněm politiky sousedství,“ dodal zdroj. Celý článek najdete na serveru EurAktiv.