Start-upy loni dosáhly na rekordní finance. Téměř 130 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Deskmag via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Loňský rok dopadl pro start-upy výrazným úspěchem. Ještě lepšímu výsledku financování mladých firem zabránilo slabší poslední čtvrtletí.

Objem investovaného rizikového kapitálu se vyšplhal v globálním měřítku na 128,5 miliardy dolarů. Ve srovnání s předešlým rokem to je o 44 procent více, oproti roku 2013 jde dokonce o nárůst o 156 procent, jak uvádí aktuální zpráva Venture Pulse analytických společností KPMG a CB Insights.

V průběhu posledního čtvrtletí roku ovšem investice na privátním trhu znatelně poklesly. Evropské start-upy z toho přitom vyšly lépe než severoamerické a asijské. Boom zažívaly hlavně britské společnosti, které získaly v rámci 113 transakcí 1,3 miliardy dolarů.

Obavy z Číny

To představuje meziroční růst o 19 procent v počtu transakcí a 112 procent v objemu financí. Přispěly k tomu i megatransakce týkající se společností O3b Networks a Deliveroo. Výrazněji dopadl pokles investic na asijské společnosti.

Stály za tím zmatky na akciových trzích a obavy ohledně čínského makroekonomického růstu. Celkově byl ale loňský rok pro asijské start-upy velmi úspěšný – v souhrnu získaly téměř 40 miliard dolarů, což je více než za předchozí čtyři roky dohromady.

„Očekáváme, že v roce 2016 budou investoři rizikového kapitálu kvůli předpokládanému zpomalení čínské ekonomiky a potenciálnímu dalšímu růstu úrokových sazeb ve Spojených státech opatrní,“ uvedl Arik Speier, analytik společnosti KPMG Somekh Chaikin v Izraeli.

Martin Rada: Startupy by se měly místo kopírování Silicon Valley učit od Bati