Státy EU podpořily mechanismus umožňující humanitární pomoc Řecku

uprchlícky tábor v Řecku

uprchlícky tábor v Řecku Zdroj: ctk

Země Evropské unie podpořily vznik nového evropského krizového mechanismu, který má umožnit rychlou pomoc členské zemi potýkající se s velkou humanitární krizí. Návrh, který představila Evropská komise minulý týden, je reakcí na zhoršující se situaci v Řecku. V příštích třech letech by na pomoc tímto způsobem mělo být vyčleněno až 700 milionů eur (skoro 19 miliard korun).

V Řecku se nyní hromadí desetitisíce migrantů poté, co Makedonie jim uzavřela své hranice. Skopje tak de facto splnila to, o čem po pondělním summitu EU s Tureckem hovořil šéf Evropské rady Donald Tusk, když ohlásil uzavření balkánské migrační trasy. Pro Atény, které se stále nedostaly z hluboké finanční krize, je to ale další výrazná zátěž.

Evropská exekutiva proto minulý týden navrhla postup, který by byl obdobou způsobu, jakým EU pomáhá například v případě živelných katastrof. Mechanismus je obecný, nesouvisí jen s nynější situací v Řecku. Umožní podporu zemi, která se v důsledku krize jako je epidemie, velká nehoda či právě například živelná pohroma ocitla na pokraji humanitární katastrofy.

Ve čtvrtek by měla komise navrhnout europarlamentu doplnění letošního unijního rozpočtu tak, aby mechanismus mohl v případě potřeby už letos využít 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Členské země by měly věc definitivně potvrdit počátkem příštího týdne, tedy ještě před řádným březnovým summitem EU.