Státy OPEC vytěžily v prosinci nejméně ropy za posledního půl roku

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Těžba v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) klesla v prosinci o dalšího více než čtvrt milionu barelů denně (b/d). Sestoupila tak poprvé za šest měsíců pod úhrnný těžební limit kartelu, který činí 30 milionů denních barelů. Sdělila to agentura Reuters na základě informací z různých zdrojů a vlastních propočtů.

Celková produkce členských zemí kartelu se tento měsíc snížila o 270 tisíc barelů na 29,98 milionu b/d. K poklesu těžby přispěla nejvíce Libye, Irák naopak zvýšil svou produkci na nové maximum.

OPEC se na konci listopadu dohodl, že nebude na letošní pokles cen ropy reagovat snížením těžebního limitu. Ceny ropy se v důsledku tohoto rozhodnutí propadly na více než pětiletá minima pod 70 dolarů za barel a proti červnovému maximu jsou nyní zhruba poloviční.

Produkce OPEC celkově klesá už tři měsíce. V září vystoupila na 30,84 milionu b/d, což bylo maximum od listopadu 2012. Těžba v Libyi se kvůli tamním bojům soupeřících frakcí snížila na konci měsíce na 350 tisíc b/d z úrovně 800 tisíc b/d na počátku prosince. Klesla rovněž těžba v Nigérii a údržbové práce ji mírně omezily také v Kuvajtu a Kataru.

Saúdská Arábie těžila stabilních 9,60 milionu b/d. Nejvíce rostla těžba v Iráku, jehož vývoz ropy se tento měsíc dostal k úrovni únorového rekordního maxima 2,80 milionu b/d. Nynější produkce OPEC je téměř dva miliony denních barelů nad předpokládanou poptávkou po jeho ropě. OPEC v poslední prognóze předpověděl, že v prvním pololetí příštího roku bude průměrná poptávka po jeho ropě 28,22 milionu b/d.