Stávka skončila, premiéra ruského kosmodromu je přesto v ohrožení

Stavba ruského kosmodromu Vostočnyj

Stavba ruského kosmodromu Vostočnyj Zdroj: profimedia.cz

Stávka na stavbě nového ruského kosmodromu Vostočnyj skončila úspěchem dělníků. Zaměstnavatelé jim vyplatili dlužných devět milionů rublů (asi 4,2 milionu korun). Stavba i tak nabírá zpoždění.

Stávka na kosmodromu, která počátkem dubna přerostla v hladovku, vyvolala rozruch, který dolehl až do Moskvy. Premiér Dmitrij Medveděv nařídil vicepremiérovi Dmitriji Rogozinovi, aby dal věci do pořádku. Rogozin pak přímo na staveništi propustil ředitele stavební firmy a dělníky přesvědčil, aby se vrátili do práce. Viníky slíbil potrestat.

Vyšetřovatelé mezitím vzali do vazby šéfa další stavební firmy - nevyplacení výplaty za nejméně dva měsíce je totiž v Rusku trestný čin, za který mohou hrozit až tři roky za mřížemi. Prokuratura oznámila zahájení zevrubné kontroly dodržování práv pracujících na staveništi.

„Pořádek byl nastolen,“ pochválil se Rogozin na Twitteru. Dříve na poradě ohlásil, že stavba bude pečlivěji kontrolována, aby podle plánu mohla z kosmodromu odstartovat první nákladní raketa ještě letos v prosinci. Podle šéfa ruské kosmické agentury Roskosmos Igora Komarova ale zpoždění za plánem výstavby kosmodromu momentálně činí 120 dnů. Chybějí prý také účty za práce za desítky milionů rublů.

První let za tři roky

Problémy s výplatami údajně zavinil bankrot jednoho ze subdodavatelů stavby. Stavba nového kosmodromu však čelí i vážnějším potížím, které podle Rogozina zavinilo ještě předchozí vedení ministerstva obrany. To do čela stavby podle něj jmenovalo lidi věnující se „částečně rozkrádání“, namísto plnění strategického úkolu od prezidenta a vlády. Rogozin také pohrozil „dodatečnými opatřeními ke zvýšení odpovědnosti“ za zpoždění při výstavbě kosmodromu.

Kosmodrom Vostočnyj se začal budovat v roce 2010 a jeho stavba by měla být dokončena k letošnímu 30. listopadu. V jeho areálu budou kromě jiného dvě odpalovací rampy, letiště, závody na výrobu paliva, 115 kilometrů silnic a 125 kilometrů železničních tratí. Celý komplex by měl být dostavěn do roku 2018, kdy se také počítá s prvním startem pilotovaného letu.

Zpozdění několik měsíců

Vůbec poprvé by z Vostočného měla raketa vyletět do vesmíru už letos v prosinci za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Stavbaři ale před třemi dny upozornili na velké problémy, zejména na nepořádek na staveništi a váznoucí financování. TASS v této souvislosti napsal, že práce na startovních rampách zaostávají čtyři měsíce za harmonogramem, na infrastruktuře je skluz tři měsíce a na řídícím a kontrolním stanovišti dva.

Vostočnyj má Rusko zbavit závislosti na kosmodromu Bajkonur, který leží na území sousedního Kazachstánu. Na jeho vybudování Moskva dosud vynaložila přes 100 miliard rublů. Komplex se nachází asi 8000 kilometrů východně od ruské metropole nedaleko obce Uglegorsk, která by měla být pojmenována po Konstantinu Ciolkovském, ruském vědci považovaném za zakladatele soudobé kosmonautiky.

Kosmodrom Vostočnyj: