Steinmeier: Německo se nenechá terorismem zastrašit

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk/ap

Německo se nenechá zastrašit terorismem a bude proti němu nadále bojovat všemi prostředky. Po dnešním teroristickém útoku v Istanbulu to řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj při atentátu zemřelo osm Němců a devět jich bylo zraněno, někteří těžce.

„Terorismus nás Němce už mnoho let nezasáhl tak silně jako v Istanbulu. Ale bylo nám už dlouho jasné, že rakovina terorismu se nevyhýbá nikomu a ohrožuje nás stejnou měrou v Turecku, v Evropě i jinde,“ prohlásil Steinmeier.

„Nesmíme před teroristickým násilím ustoupit a také neustoupíme. Naopak proti němu budeme spolu s našimi partnery ve světě bojovat na všech úrovních,“ řekl ministr. Kromě policejní a vojenské činnosti je podle něj nutné i zasazovat se o snižování napětí v krizových oblastech, které se stávají živnou půdou pro terorismus.

Steinmeier rovněž vyzval Turecko k rychlému objasnění okolností útoku - kdo je jeho pachatelem a jaké bylo jeho pozadí. Turecký premiér Ahmet Davutoglu dříve během dne prohlásil, že za útokem je radikální organizace Islámský stát (IS).

Merkelová: Teroristé v Istanbulu útočili na svobodnou společnost
Dnešní atentát v Istanbulu byl stejně jako ten loňský v Paříži útokem na svobodnou společnost. V Berlíně to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž jsou teroristé nepřátelé lidskosti. Podle kancléřky zemřelo při útoku nejméně osm Němců, tato bilance se ale ještě může zhoršit.

„Dnes to zasáhlo Istanbul, předtím Paříž, Kodaň, Tunis a mnoho dalších měst. Mezinárodní terorismus si vybírá různá místa svých útoků. Jeho cíl je ale vždy stejný - náš svobodný život a naše svobodné společnosti. Teroristé jsou nepřátelé všech svobodných lidí, nepřátelé veškeré lidskosti,“ řekla kancléřka. Vyjádřila však přesvědčení, že se svoboda navzdory teroristům prosadí.

Atentátník v Istanbulu zabil devět Němců a jednoho Peruánce

Deset mrtvých a 15 zraněných si vyžádal sebevražedný pumový útok v historickém centru evropské části Istanbulu. Devět mrtvých a pravděpodobně devět zraněných jsou podle tureckých představitelů němečtí turisté. Atentátník rovněž zabil jednoho Peruánce a zranil jednu Peruánku. Turecký premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že za útokem je radikální organizace Islámský stát (IS). Vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že útočil 28letý syrský občan, který do země přicestoval patrně nedávno.

Podle informací českých zastupitelských úřadů nejsou mezi oběťmi ani zraněnými občané Česka, sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.