Stoltenberg: NATO nehodlá vyvolat konfrontaci s Ruskem

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CC BY-SA 3.0: Kjetil Ree - Wikimedia Commons

Severoatlantická aliance nechce konfrontaci s Ruskem, naopak s ním chce udržovat konstruktivní vztahy. K tomu je ale nutné, aby Rusko dodržovalo základní mezinárodní principy, mezi něž patří dodržování suverenity ostatních států, tedy i Ukrajiny. Novinářům to po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Nechceme nastavit konfrontační kurz vůči Rusku. Stojíme o konstruktivní spolupráci. Ale aby to bylo možné, musí to chtít i Rusko,“ řekl Stoltenberg. „To znamená, že Rusko musí respektovat základní hodnoty, které v Evropě byly nastaveny před mnoha lety. A jednou z nejdůležitějších hodnot je suverenita a územní celistvost všech evropských zemí,“ dodal.

V současnosti podle Stoltenberga Rusko porušuje mezinárodní právo a narušuje suverenitu Ukrajiny, když anektovalo Krym a podporuje proruské separatisty v okolí Doněcku a Luhansku. „Vyzýváme Rusko, aby respektovalo dohody z Minsku,“ apeloval generální tajemník NATO na dodržování zářijových dohod, které měly pomoct k dosažení příměří na východě Ukrajiny, jsou ale opakovaně porušovány.

K dodržování dohod z Minsku vyzvala Moskvu i Merkelová. Zároveň zdůraznila, že Německo nechce vést protiruskou politiku. „Bezpečnost v Evropě bude zajištěna, jen když nebudeme pracovat proti sobě. To však je možné jen tehdy, kdy budeme dodržovat mezinárodní pravidla, což Rusko nyní nedělá,“ řekla.

Německá kancléřka také podotkla, že v současnosti nevidí prostor pro uskutečnění schůzky vrcholných představitelů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně, protože se podle ní zatím nedá očekávat průlom v řešení situace. Ministři zahraničí všech zemí ale podle ní pracují na tom, aby bylo v budoucnu možné summit uskutečnit.