Stoltenberg varoval před obnovením bojových operací v Donbasu

Donbas

Donbas Zdroj: CTK

Konflikt na Ukrajině se může znovu rozrůst do rozsáhlých bojových operací, porušování dojednaného příměří je na denním pořádku. Při zahájení druhého, závěrečného dne schůzky ministrů obrany NATO to dnes v Bruselu prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Nejlepší cestou k urovnání konfliktu je podle něj plnění minských mírových dohod.

Stoltenberg z odpovědnosti za napětí v Donbasu obvinil Rusko, které „dál separatisty vyzbrojuje a dodává jim munici i bojovníky“. Upozornil rovněž, že Moskva udržuje na rusko-ukrajinské hranici vysokou koncentraci svých vojsk.

Situace na Ukrajině a reakce NATO na vyzbrojování Ruska je hlavním tématem dnešního jednání aliančních ministrů. Stoltenberg během středečního zasedání prohlásil, že Severoatlantická aliance se nenechá zatáhnout do závodů ve zbrojení, zajistí ale bezpečnost svých členských zemí.

Všechny státy aliance uznávají význam kontroly zbrojení a mají zájem na konstruktivnějších vztazích s Ruskem. „Musíme ale reagovat, když se situace mění,“ řekl Stoltenberg.

Jak napsala agentura Reuters, přes obavy aliance z rostoucí vojenské síly Ruska jen pět z osmadvaceti členů NATO letos splní ohlášený alianční cíl a uvolní na potřeby obrany dvě procenta hrubého národního produktu.