Stovky migrantů vzaly útokem tunel do Británie, jeden zemřel

Běženci v Calais

Běženci v Calais Zdroj: ctk

Francouzské bezpečnostní síly zaznamenaly v noci na dnešek v přístavním městě Calais nejméně 1500 pokusů o vniknutí do tunelu, který pod Lamanšským průlivem spojuje Francii s Británii. Jeden ze súdánských uchazečů o azyl v Británii se přitom zabil, když se snažil dostat na kamion, uvedla místní policie. Jedná se o devátou takovou oběť od začátku června. Podle společnosti Eurotunnel se od ledna pokusilo takto dostat do Anglie téměř 40 tisíc osob.

U podmořského tunelu na francouzské straně se v noci sešlo 500 až tisíc přistěhovalců, z nichž někteří byli podle ministerstva vnitra nakonec zatčeni. Každý z přítomných se za noc nezřídka pokoušel dostat do Británie i dvakrát, upřesnila policie. V noci na úterý zaznamenala asi dva tisíce pokusů, což bylo nejvíce za posledních šest týdnů.

„Je to velmi znepokojivé. Úzce spolupracujeme (s Francií),“ řekl dnes podle webu L'Express britský premiér David Cameron. Při nynější návštěvě v Singapuru dodal, že ministryně vnitra Theresa Mayová svolala na dnešek k této otázce mimořádnou schůzku příslušných ministrů a bezpečnostních představitelů.

Pokusy o ilegální přechod do Británie na vlakových soupravách, které převážejí kamiony podmořským tunelem, jsou v posledním období každodenní. Přispělo k tomu i to, že stávky od června často blokovaly přístav, odkud vyplouvají lodě z Calais do Anglie.

Podle nejnovějších oficiálních údajů v oblasti Calais nyní táboří asi tři tisíce lidí převážně z Eritreje, Etiopie, Súdánu a Afghánistánu.

Další miliony na bezpečnostní opatření

Britská ministryně vnitra v úterý v Londýně se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem dojednala, že Londýn poskytne na zlepšení bezpečnostních opatření u terminálu tunelu ve Francii dalších sedm milionů liber (267 milionů korun). Británie již dříve pomohla Francii řešit situaci částkou 15 milionů liber (573 milionů korun).

Cazeneuve dnes po návratu z Londýna řekl, že policie v oblasti terminálu v Calais je v poslední době posílena o 350 mužů a že v nejbližších hodinách oznámí nová opatření k řešení problémů s imigranty. Vyzval vedení provozovatelské firmy Eurotunnel, aby také posílilo své soukromé bezpečnostní síly a přispělo ke zklidnění situace.

Eurotunnel: Od začátku roku jsme zastavili 37 tisíc migrantů

Společnost Eurotunnel reagovala prohlášením, že od začátku roku její ochranka zastavila více než 37 tisíc imigrantů a situace je nyní nad rámec možností společnosti. „Eurotunnel již několik měsíců upozorňuje příslušné úřady, že počet přistěhovalců v Calais ohromně vzrostl a že to může mít dramatické následky,“ uvedla společnost podle agentury AFP v textu. V noci na dnešek prý nasadila na ochranu tunelu svých 200 lidí.

Mluvčí společnosti zdůraznil, že problémy s nelegálními běženci velmi narušují přepravu nákladních aut tunelem pod Lamanšským průlivem. Při odbavování souprav na francouzské straně jsou dnes zdržení asi půlhodinová, na britské straně v průměru hodinová.