Střední Asii hrozí invaze islamistů, varuje ruská kontrarozvědka

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu Zdroj: ctk/ap

Středoasijským zemím hrozí invaze bojovníků islamistického hnutí Taliban a radikální organizace Islámský stát (IS), kteří se nyní ve velkém počtu soustřeďují na severu Afghánistánu, uvedl šéf ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandr Bortnikov.

Afghánistán sousedí s bývalými sovětskými republikami Turkmenistánem, Uzbekistánem a Tádžikistánem. Společné hranice jsou přitom podle expertů velmi propustné a proudí přes ně mimo jiné množství drog, které se pašují dál do Ruska.

V Afghánistánu se výrazně zhoršila bezpečnostní situace poté, co v této zemi loni oficiálně ukončily bojové operace zahraniční jednotky.

Hnutí Taliban od té doby získalo kontrolu nad dalšími rozsáhlými územími a přechodně dokonce dobylo velké město Kunduz na severu Afghánistánu.

Ruský prezident Vladimir Putin označil tento měsíc situaci v Afghánistánu za „téměř kritickou“ a vyzval postsovětské republiky, aby byly připraveny spolupracovat při odražení případného útoku.

Šéf kontrarozvědky Bortnikov dnes prohlásil, že koncentrace bojovníků Talibanu, z nichž někteří přísahali věrnost IS, u severních hranic Afghánistánu „svědčí o hmatatelném riziku invaze“.