Strop amerického dluhu se zvýší. Obama podpisem potvrdil odvrácení bankrotu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama podepsal zákon o navýšení státního dluhu Spojených států, který předtím schválil Kongres. Zemi tak již nehrozí bankrot, v němž se bez zákona mohla ocitnout již za několik hodin. Podpis šéfa Bílého domu je tečkou za několik týdnů trvajícími spory amerických politiků o státní dluh a rozpočtové úspory.

Zákon zvyšuje strop pro státní dluh o 2,1 bilionu až 2,4 bilionu ze současných 14,29 bilionu dolarů. Americká vláda tak bude mít peníze na tento i příští rok. Do prezidentských voleb v listopadu 2012 se tak drama kolem zvyšování dluhu již nebude opakovat. Podle Bílého domu tím zmizí mrak nejistoty nad americkou ekonomikou.

Šéf Bílého domu dnes ale také uvedl, že do budoucna je nutný při boji se zadlužením země vyrovnaný přístup. Podle něj to znamená i vyšší daně pro bohaté a velké firmy. Zároveň prý ale bude třeba reformovat nákladný zdravotní program pro seniory tak, aby jej bylo možné zachovat i pro budoucí generace.

Akcie na Wall Streetu dnes ale navzdory přijetí zákona o zvýšení stropu pro státní dluh klesaly. Náladu na trzích ovlivňovaly hlavně obavy ze zpomalení americké ekonomiky a také výhled zadlužení Spojených států. Investoři se totiž nadále obávali snížení ratingu země. Agentura Fitch již nicméně uvedla, že dohodu o dluhu považuje za dostatečnou proto, aby USA zachovali špičkové hodnocení AAA.

Dohoda, již američtí politici uzavřeli v neděli, má dvě části. První obsahuje úspory kolem jednoho bilionu dolarů během příštích deseti let. Druhá pak zřizuje komisi v Kongresu, která bude hledat další škrty. Své návrhy představí v listopadu, pak o nich rozhodnou zákonodárci. Celkem by úspory měly představovat kolem 2,4 bilionu dolarů, přinejmenším ale podle nezávislého Rozpočtového úřadu Kongresu půjde o 2,1 bilionu dolarů.

Američtí politici o zvýšení stropu pro státní dluh jednali několik týdnů. Podle deníku The Wall Street Journal šlo o jednu z nejlítějších bitev o vládní výdaje v americké historii. Republikáni svůj souhlas s dalším zadlužováním země podmínili dohodou o rozsáhlých rozpočtových úsporách. Obě strany pak dlouho nebyly schopné najít společnou řeč. K řešení se začaly blížit až krátce před hrozícím bankrotem země, jež by bez zvýšení dluhu neměla peníze na úhradu všech svých účtů.