Stropnický: V4 by mohla postavit společný uprchlický tábor v Maďarsku

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Státy visegrádské skupiny (V4) by mohly na maďarských hranicích vybudovat záchytné centrum pro uprchlíky. V České televizi to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Centrum, které by zajišťovalo registraci uprchlíků před vstupem do schengenského prostoru, je podle něj jeden z konkrétních návrhů, které by Česko mohlo podat na středečním mimořádném summitu EU k migraci.

„Jsme předsednickou zemí V4, je to výborná příležitost přijít s nějakými návrhy,“ poznamenal Stropnický. Česko s dalšími státy skupiny, Maďarskem, Polskem a Slovenskem, by podle něj mohly společně provozovat na maďarských hranicích záchytné středisko, kde by se kontrolovali a registrovali uprchlíci. „To bychom jako V4 mohli společně vybudovat, takový tábor. To by mohl být náš konkrétní příspěvek,“ uvedl ministr.

Mimořádný summit k migrační krizi svolal na středeční večer předseda Evropské rady Donald Tusk, který chce jednat o celkovém přístupu EU k migraci. Prohlásil, že je zásadní, aby Evropa nabídla věrohodnou migrační politiku. O den dříve budou ministři vnitra zemí EU podruhé diskutovat o plánu Evropské komise na povinné mimořádné přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl ze tří nejpostiženějších zemí. Minulé pondělí se ministři nedohodli.

Země visegrádské skupiny jsou nejhlasitějšími odpůrci plánů evropské exekutivy na zavedení mechanismu, který by uprchlíky rozděloval mezi členské země podle nějakého stanoveného klíče.

Rozhodnutí o kvótách nemusí být jednohlasné, a je tudíž možné, že Česko i další odpůrci kvót budou v úterý přehlasováni. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se dnes v diskusním pořadu Partie televize Prima postavili proti této variantě.

Podle Zahradila nelze přijmout, pokud by Česko bylo na jednání ministrů vnitra přehlasováno. „Jediná odpověď české vlády na to může být v tom případě nula, prostě nepřijmeme vůbec nikoho,“ řekl. V takovém postoji by podle Zahradila vláda měla podporu opoziční ODS.

Hašek upozornil, že vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) už řekl, že v případě přehlasování se Česko může v této věci soudit. Připomněl, že stejné stanovisko jako česká vláda mají i další země visegrádské čtyřky.

Ani Stropnický zavedení kvót nepodporuje. Lídři členských zemí evropské osmadvacítky by podle něj měli nejprve dostat příliv uprchlíků pod kontrolu a zajistit jejich kontroly při vstupu do Schengenského prostoru. Bez toho prý nemá smysl uvažovat o rozdělování migrantů podle kvót.