Studie: 50 největších firem světa přímo zaměstnává jen šest procent lidí

Čínská továrna na boty

Čínská továrna na boty Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fang HSIEH via Flickr

Pro padesát firem největších nadnárodních firem pracuje celkem 123 milionů lidí. Celých 116 milionů z nich ale pouze v rámci dodavatelských řetězců. Přímými zaměstnanci společností je pouze šest procent z nich. Vyplývá to z dat Mezinárodní odborové federace.

Podle odborářů se zaměstnavatelé takto vyhýbají zodpovědnosti za pracovní podmínky svých pracovníků a podporují dlouhodobě neudržitelný model založený na nízkých platech. „Tržby 50 společností včetně Samsungu, McDonalds nebo Nestlé dávají dohromady 3,4 bilionu dolarů. Mohly by pomoci snížit světovou nerovnost, místo toho využívají skryté pracovní síly 116 milionu lidí,“ řekl generální tajemník Mezinárodní odborové federace Sharan Burrow.

Podle studie je 60 procent světového obchodu závislých na dodavatelských řetězcích největších společností. Odboráři vidí problém v ekonomické síle nadnárodních společností, které tlačí státy k uvolňování norem.

V 58 procentech zemí světa jsou určité skupiny zaměstnanců vyčleněné z pracovního práva, v sedmi z deseti států nemají pracovníci právo na stávku a v 60 procentech států je jim odepřeno nebo omezeno právo na stávku.

http://finexpert.e15.cz/nerovnost-prijmu-je-v-cr-v-ramci-vyspelych-zemi-minimalni