Stvořím nový Hollywood, slibuje nejbohatší Číňan

film Titanic

film Titanic Zdroj: E15

Wang Ťien-lin, nejbohatší muž v Číně a předseda Dalian Wanda Group, v neděli slavnostně oznámil, že se chystá vytvořit obří zábavní centrum, jehož součástí bude zábavní park, filmové muzeum, muzeum voskových figurín a filmové studio s velkými ambicemi. Podle magnáta se má stát největším na světě. Wang uvádí, že do parku investuje třicet až padesát miliard jüanů (4,9 až 8,2 miliardy dolarů).

Wanda podepsala spolupráci se čtyřmi hlavními globálními talentovými agenturami, chce totiž do města Čching-tao přilákat velká jména jako Nicole Kidmanová či Leonardo DiCaprio.

Ve filmových studiích chce magnát vyrábět třicet globálních kasovních trháků ročně a pořádat filmový festival. Firma také zapojí padesát domácích filmových a televizních společností, které mají ročně zajistit výrobu další stovky domácích filmů a pořadů, napsal deník Wall Street Journal.

Nebude chybět ani nápis na kopci

Wang chce doslova imitovat Hollywood. Na kopci nad filmovými studii má být nápis „Qingdao Oriental Movie Metropolis“ po vzoru nápisu na kopcích Beverly Hills. „Je to můj sen. Když jsem se v roce 2005 rozhodl vstoupit do filmového průmyslu a začal otevírat kina, 99 procent akcionářů bylo proti. Tvrdili, že se investice nevrátí. Ale podívejte se na ten trh teď,“ řekl Wang. Areál v blízkosti moře chce otevřít v roce 2016.

Hosté za padesát milionů

Slavnostního oznámení se účastnily hollywoodské hvězdy jako Kate Beckinsaleová či Ewan McGregor, vedle nich se po červeném koberci procházely domácí idoly Zhang Ziyi, Jet Li a Tony Leung. Přiletěli ale i nejvyšší producenti čtyř velkých amerických firem: Warner Bros., Paramount Pictures, Lions Gate Entertainment a Weinstein. Jen za přítomnost velkých jmen, která měla ohlášení dodat lesk, Wanda údajně zaplatila padesát milionů dolarů.

Společnost není v produkci nováčkem, je podepsána třeba pod snímkem Man of Tai Chi, který režíroval Keanu Reeves. V Číně skupina Wanda provozuje šest tisíc kin. Zábavní komplex Metropolis má do města Čching-tao přilákat turisty. Město proslulé vařením piva Tsingtao nabízí malebné výhledy na Žluté moře.