Su Ťij byla navržena na členku nové barmské vlády

barmské opoziční vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij

barmské opoziční vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij Zdroj: ctk/AP

Nastupující barmský prezident navrhl vůdkyni doposud opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij do vznikající barmské vlády. Oznámil to předseda barmského parlamentu. Není zatím zřejmé, jaký resort by nositelka Nobelovy ceny za mír konkrétně mohla mít na starosti.

Su Ťij přivedla NLD loni v listopadu k výraznému vítězství v parlamentních volbách. Kandidaturu na prezidenta jí znemožnila ústava ještě z dob vojenské diktatury. Prezidentem Barmy byl ovšem zvolen její blízký spolupracovník Tchin Ťjo.

Podle seznamu navržených ministrů, který získala agentura Reuters, se jméno Su Ťij vyskytuje u čtyř ministerstev, mimo jiné zahraničí, energetiky a školství.

Ministryně zahraničí?

Podle agentury AP všeobecně kolují zvěsti, že se Su Ťij stane ministryní zahraničí, ale to ještě zdaleka není jisté, protože pokud by tento post přijala, musela by se vzdát svého místa v parlamentu a ukončit stranické aktivity.

„Pochybuji, že by Su Ťij převzala post ministryně zahraničí,“ řekl politolog Tu Ťjo Hlain. „Navíc práce ministra zahraničí s sebou nese spoustu cestování po světě. Musela by podnikat spoustu cest do zahraničí a neměla by čas kontrolovat vládu,“ dodal v rozhovoru pro AP. Su Ťij se už nechala slyšet, že bude „nad prezidentem“ a že zemi bude vládnout nepřímo.

Zvolený prezident Tchin Ťjo se úřadu oficiálně ujme 1. dubna. Stejný den převezme moc od dosavadní hlavy státu Thein Seina také příští barmská vláda. Nový barmský parlament v pondělí drtivou většinou odhlasoval snížení počtu ministerstev z původních 36 na 21.

Silný vliv armády
Armáda si v Barmě nadále udržuje silný vliv na politické dění; ústava jí zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel, což jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem. Vrchní velitel armády také jmenuje ministra vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.