Švédsko čekají předčasné volby. Po více než 50 letech

Stefan Löfven

Stefan Löfven Zdroj: ctk

Švédský parlament odmítl vládní návrh rozpočtu na příští rok a premiér Stefan Löfven poté vyhlásil na 22. března předčasné volby. Ty se v politicky stabilním Švédsku konaly naposledy v roce 1958. Löfven a jeho menšinová vláda levého středu jsou u moci teprve dva měsíce.

Většina poslanců podpořila variantní návrh rozpočtu opoziční Umírněné koaliční strany. Zatímco pro opoziční návrh rozpočtu hlasovalo 182 zákonodárců, pro vládní návrh pouze 153, informovala agentura AFP.

Variantní návrh rozpočtu podpořili i lavírující krajně pravicoví Švédští demokraté, kteří jsou po zářijových volbách třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Odmítají údajně příliš benevolentní švédskou imigrační politiku.

„K tomuto kroku jsem se rozhodl proto, abych voličům umožnil volbu s ohledem na tyto nové politické podmínky,“ prohlásil po klíčovém hlasování švédský premiér na tiskové konferenci.

Premiér mohl také podat demisi a doufat, že předseda parlamentu jej znovu pověří sestavením nové vlády, která by měla dostatečnou podporu nutnou i ke schválení rozpočtu. Löfven ještě v noci o rozpočtu jednal s Umírněnou koaliční stranou, rozhovory ale skončily bez úspěchu.

Vysoké daně ve Švédsku jsou minulostí, vláda chystá další snižování