Švédsko chce zakázat dělení na dívčí a chlapecké třídy ve školách

Švédsko

Švédsko Zdroj: profimedia.cz

Stockholm, Švédsko
2
Fotogalerie

Vláda Švédska chce zakázat školám možnost rozdělovat žáky do tříd na základě jejich pohlaví. Nařízení se bude vztahovat na všechny předměty včetně tělocviku, uvedl podle serveru The Local ministr školství Gustav Fridolin. Loni vyvolal ve Švédsku debatu případ muslimské školy, která oddělovala při výuce dívky od chlapců.

Pokud nastávají problémy, když jsou chlapci a dívky pohromadě, měli byste řešit ty problémy a ne se jim jednoduše vyhýbat oddělováním na základě pohlaví," uvedl Fridolin.

V současnosti švédské zákony umožňují rozdělit během výuky chlapce od dívek pod podmínkou, že se oběma skupinám dostane stejně kvalitního vzdělání.

Podle ministra Fridolina ale v poslední době získalo "příliš mnoho škol dočasná povolení, aby vyučovaly chlapce a dívky odděleně i po dobu několika let".

Na podzim loňského roku se ve Švédsku rozproudila debata o segregaci na školách podle pohlaví poté, co školní inspektorát zveřejnil zprávu, podle které řada vzdělávacích zařízení včetně řady těch muslimských odděluje chlapce a dívky při tělocviku. Podle dotčených škol toto opatření ale dodává mnoha dívkám odvahu, aby se do hodin tělesné výchovy zapojily.