Švédsko: dopravci musí prověřovat totožnost cestujících

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly Zdroj: ctk/ap

Dopravním společnostem, které nebudou před cestou do Švédska kontrolovat identitu pasažérů, hrozí pokuta až 50 tisíc švédských korun (přes 145 tisíc korun). Podle portálu The Local to oznámila švédská ministryně dopravy Anna Johanssonová. Opatření má platit od 4. ledna.

„Nejsou stanoveny žádné podrobné požadavky či návrhy, jak ověřování identity provádět,“ řekla Johanssonová s tím, že je odpovědností autobusových, vlakových i trajektových dopravců ověřovat identitu cestujících.

Pasažéři mladší 18 let, kteří cestují v doprovodu dospělé osoby s platným identifikačním dokladem, nebudou podle Johanssonové kontrolováni.

Desetimilionové Švédsko, které letos do listopadu přijalo téměř 150 tisíc žadatelů o azyl, se snaží proud migrantů mířících do země omezit.

Švédský premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že jeho země je nucena zpřísnit hraniční kontroly i dosud vstřícnou azylovou politiku. Od obnovení pasových kontrol na hranici u Malmö v polovině listopadu počet běženců přicházejících do Švédska klesl o 30 procent.