Švédsko: EU hrozí rozpad, jestli do jara nenajde řešení migrační krize

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly Zdroj: ctk/ap

Pokud členské země Evropské unie nenajdou do dvou měsíců společnou řeč v otázce řešení migrační krize, hrozí rozpad osmadvacítky. Na světovém ekonomickém fóru v Davosu to uvedl švédský premiér Stefan Löfven. Vyzval přitom ostatní evropské země, aby převzaly svůj díl odpovědnosti

„Víme, že s příchodem jara pravděpodobně opět naroste počet migrantů,“ uvedl Löfven. Pokud se do té doby nepodaří přesvědčit země odmítající přijímat běžence, aby změnily svůj názor, je podle švédského premiéra v ohrožení Evropská unie a s ní i schengenský prostor.

Švédsko patří spolu s Německem a Rakouskem k zemím, které během současné migrační krize přijaly nejvíce žádostí o azyl. Situace ve Švédsku se ovšem podle Löfvena stala „neudržitelnou“, a země proto musela zavést kroky vedoucí k omezení počtu přijímaných běženců včetně hraničních kontrol.

Do Švédska loni podle místního ministerstva spravedlnosti přišlo rekordních 160 tisíc žadatelů o azyl. O lhůtě dvou měsíců na řešení krize tento týden hovořil i předseda Evropské rady Donald Tusk. V případě, že osmadvacítka nenajde shodu, hrozí podle něj zhroucení schengenského systému.

Evropská unie jako politický projekt podle Tuska selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice. Už loni v listopadu o ohrožení schengenského prostoru hovořil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.