Švédsko hlásí po referendu desítky žádostí Britů o občanství

Stockholm, Švédsko

Stockholm, Švédsko Zdroj: Brorsson , CC BY-SA 3.0, wiki

O 500 procent se v uplynulém týdnu, kdy se Británie v referendu rozhodla pro odchod z Evropské unie, zvýšil počet žádostí Britů žijících ve Švédsku o švédské občanství. S odvoláním na přistěhovalecký úřad o tom informoval zpravodajský portál The Local. O švédské občanství v průměru žádá dvacet Britů týdně, minulý týden jich ale bylo 129.

„Je to týdenní rekord. Zatím je ale předčasné tvrdit, že tento trend bude pokračovat,“ uvedla šéfka odboru pro občanství přistěhovaleckého úřadu Annette Silanderová.

Silanderová upřesnila, že více než stovka žádostí následovala po čtvrtečním referendu, kdy se Britové většinou 52 procent rozhodli pro odchod z unie. Ve Švédsku žije asi 20 tisíc občanů Spojeného království.

Jedním z Britů, který usiluje o švédské občanství, je hudební manažer Paul Sonkamble. Ten si žádost podal již před dvěma týdny. Tvrdí, že tak učinil z morálních i pracovních důvodů. Kvůli zaměstnání hodně cestuje mezi evropskými metropolemi, proto nechce mít v budoucnu problémy na hranicích.