Švédsko odsoudilo na doživotí dvojici mužů, kteří bojovali v Sýrii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dva Švédy, kteří se v roce 2013 zapojili do bojů v Sýrii, dnes soud v Göteborgu poslal za terorismus na doživotí do vězení. Prokuratura soud přesvědčila, že muži se aktivně podíleli na mimosoudní popravě dvou vězňů. Záběry z vražd posloužily jako jeden z hlavních důkazů viny.

Rozsudek není pravomocný. Obhájci obou obžalovaných, kteří svou vinu před soudem popřeli, už dali vědět, že se proti verdiktu odvolají.

U soudu se řešilo zejména to, zda účast na vraždách lze posuzovat jako teroristický čin. Muži ve věku 30 a 32 let nebyli přímými pachateli stětí vězňů, na činu se ale podíleli. Jsou vidět na videozáznamu vražd a z krutých činů se radují.

Teroristé se vrací i do jiných zemí

Soud nakonec přistoupil na výklad prokuratury, podle níž záběry z mimosoudní popravy svědčí o tom, že obžalovaní měli v úmyslu zabíjet a vzbudit strach u lidí v Sýrii i jinde na světě, čímž podle švédského práva naplnili definici teroristického činu.

„Ty filmy byly zjevně zásadní a prokurátorka dokázala, že oba muži se na záběrech objevují,“ řekl po vynesení verdiktu předseda senátu.

S navrátilci z bojů v Sýrii a Iráku má problémy řada evropských zemí. Například podle německého ministerstva vnitra se k Islámskému státu v Sýrii a Iráku přidalo zhruba 700 Němců, mezi nimi asi stovka žen. Zhruba třetina těchto islámských radikálů se mezitím vrátila zpět do Německa. Soudy zatím potrestaly asi desítku těchto radikálů.