Švédsko žádá EU o pomoc s migranty, chce je přerozdělit mezi další země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Švédsko se obrátí na Evropskou unii s žádostí o přerozdělení části uprchlíků, kteří přišli na švédské území, mezi další země EU, uvedl švédský premiér Stefan Löfven. Švédsko patří spolu s Německem ke státům, které přijímají nejvíce běženců. Stockholm nicméně neupřesnil, kolik migrantů by chtěl do jiných zemí poslat.

O azyl ve Švédsku s 9,6 milionu obyvatel letos požádalo zatím přes 95 tisíc lidí, což už výrazně přesáhlo zatím nejvyšší počet 84 tisíc žádostí podaných v roce 1992 uprchlíky z bývalé Jugoslávie a dalších zemí. Podle imigračních úřadů do konce tohoto roku do Švédska dorazí ještě desetitisíce dalších běženců.

„Vláda žádá rozdělení uprchlíků, kteří přišli do Švédska a jejich přijetí v dalších členských státech EU,“ uvedl v prohlášení Löfven.

Domníváme se, že součástí tohoto systému přerozdělení by neměly být jen Řecko a Itálie, ale také Švédsko

„Švédsko na sebe dlouhou dobu bralo neúměrně velkou část odpovědnosti ve srovnání s jinými zeměmi EU a nyní jsme v extrémně napjaté situaci. Je načase, aby další státy převzaly svůj díl odpovědnosti,“ dodal.

Ministři vnitra EU v září v Bruselu většinou hlasů schválili rozhodnutí přerozdělit 160 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka mezi jednotlivé členské země. Proti kvótám hlasovaly Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se zdrželo.

„Domníváme se, že součástí tohoto systému přerozdělení by neměly být jen Řecko a Itálie, ale také Švédsko. Řekl jsem předsedovi Evropské komise (Jeanu-Claudeu) Junckerovi a předsedovi Evropské rady (Donaldu) Tuskovi, že musejí počítat s tím, že předložíme žádost v tomto smyslu,“ uvedl Löfven.