Švédsko zavedlo záporné úroky a ohlásilo nákup vládních dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: jeaneeem via Flickr

Švédská centrální banka dnes překvapila finanční trhy zavedením záporných úrokových sazeb a ohlášením nákupu vládních dluhopisů. Banka, která se tak snaží bojovat proti poklesu cen, navíc upozornila, že je v případě potřeby připravena uskutečnit další opatření. Švédská koruna se po rozhodnutí banky propadla vůči dolaru zhruba o procento na šestileté minimum.

Švédsko na rozdíl od řady jiných evropských zemí vykazuje solidní hospodářský růst. Inflace však stále zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem centrální banky a podle některých ekonomů hrozí Švédsku deflační spirála, píše agentura Reuters.

Centrální banka dnes snížila svou klíčovou úrokovou sazbu z nuly na minus 0,1 procenta. Analytici přitom očekávali, že úroky zůstanou beze změny. Banka navíc oznámila, že se rozhodla nakoupit vládní dluhopisy v hodnotě deseti miliard švédských korun (zhruba 29 miliard korun).

Nákupy vládních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, letos v rámci boje s deflací spustila rovněž Evropská centrální banka (ECB). Ta v lednu oznámila, že bude do ekonomiky eurozóny měsíčně pumpovat 60 miliard eur (zhruba 1,7 bilionů korun).

Meziroční inflace minus 0,3 procenta

Meziroční míra inflace ve Švédsku v lednu činila minus 0,3 procenta. Tamní ceny zaznamenaly nárůst pouze v jednom z posledních 12 měsíců, upozorňuje server BBC.

Švédská ekonomika přitom v loňském roce podle odhadů stoupla o více než dvě procenta. Centrální banka nyní předpokládá, že hospodářský růst budou podporovat nízké ceny ropy, slabší kurz domácí měny a nízké úrokové sazby.