Švédský premiér Reinfeldt po prohraných volbách podal demisi

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt Zdroj: Ctk

Konzervativní švédský premiér Fredrik Reinfeldt v pondělí po prohraných parlamentních volbách podal demisi. Podle agentury DPA to oznámil předseda švédského parlamentu Per Westerberg. Úspěch švédské levice v nedělních volbách přivítal i český sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka.

Navzdory dobrému stavu švédské ekonomiky Reinfeldtova vláda, složená ze čtyř stran, v neděli utrpěla porážku. Koalice získala dohromady 39,3 procenta hlasů, čímž výrazně zaostala za opozičními sociálními demokraty, Zelenými a Levicovou stranou, kteří dohromady mají 43,7 procenta hlasů.

Premiér ještě během nedělní noci oznámil, že dnes bude rezignovat. Na jaře chce odejít i z čela Umírněné koaliční strany. „Já jsem rád, že jak se zdá, v Evropě přibude další sociálnědemokratický premiér,“ reagoval dnes na výsledek švédských voleb předseda české vlády Sobotka. „Pro Švédsko to bude důležitá změna, protože pravicové vlády tam vládly déle než osm let. I pro švédskou sociální demokracii to bude příležitost, aby se vrátila k politice skandinávského sociálního státu,“ dodal.

Před obtížným úkolem sestavit novou vládu nyní zřejmě bude stát předseda vítězných sociálních demokratů, bývalý odborářský předák Stefan Löfven.

Strany levého středu však v Riksdagu, jak se říká švédskému jednokomorovému parlamentu, nemají většinu, a jazýčkem na vahách se tak stala protiimigrační strana Švédští demokraté. Ta zaznamenala pozoruhodný vzestup: získala 12,9 procenta hlasů, a stala se tak třetí nejsilnější švédskou politickou stranou. Ostatní strany s ní však zatím odmítají spolupracovat.