Svět slavil první máj, Turecko zažilo tvrdé střety

prvomájový průvod ve Francii

prvomájový průvod ve Francii Zdroj: ctk

prvomájový průvod v Indii
oslavy prvního máje v Číně
prvomájový průvod komunistů v Iráku
prvomájový průvod anarchistů v Praze
před-prvomájový pochod v Německu
6
Fotogalerie
Istanbul se kvůli dnešním prvomájovým oslavám, které v Turecku obvykle přecházejí v protivládní demonstrace, změnil na policejní ležení. Taksimské náměstí v centru města úřady uzavřely, demonstranti se na něj ale i tak rozhodli proniknout. Policie proti nim nasadila slzný plyn a vodní děla. V Moskvě podle policie manifestovalo na 140 tisíc lidí. Na tradiční oslavy v berlínské čtvrti Kreuzberg přišlo téměř 45 tisíc lidí.

Navzdory rozsáhlým policejním manévrům se demonstrantům v Istanbulu podařilo na Taksimské náměstí proniknout. U tamního republikového památníku pak tato skupina mávala rudými vlajkami se srpem a kladivem a skandovala heslo „Svobodu pracující třídě“. Policie poté demonstranty z náměstí za pomoci obušků vytlačila.

Proti demonstrantům bylo v Istanbulu nasazeno více než 20.000 policistů. Podle svědků policie zakročila i na demonstraci několik kilometrů od Taksimského náměstí. Dav zde postavil barikády, které zapálil. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn. Při střetech mezi demonstranty a policií bylo podle úřadů zraněno nejméně 24 lidí, z toho 18 demonstrantů a šest policistů. Zadrženo bylo více než 200 lidí. Nepokoje již podle agentury Reuters utichly a začaly úklidové práce.

Turecké úřady Taksimské náměstí před prvomájovými oslavami v posledních letech pravidelně uzavírají. V roce 1977 zde na 1. máje došlo ke střetům, které si vyžádaly životy 34 lidí a stovky zraněných. Do davu tehdy stříleli neznámí útočníci, které se nepodařilo vypátrat.

Německem prošly "filipojakubské" průvody

Německá policie uvedla, že tradiční protesty během filipojakubské noci v předvečer oslav 1. máje byly oproti uplynulým letům výrazně klidnější. Zhruba 500 lidí podle agentury DPA demonstrovalo v severoněmeckém Hamburku, mimo jiné proti sexismu, sexuálnímu násilí či seminářům, které mají muže naučit poblouznit ženy, a tak je snadno získat.

V Berlíně v noci demonstrovalo několik tisíc lidí. Ani zde ale nedošlo k výraznějším střetům s policií či násilnostem. Policejní mluvčí Stefan Redlich uvedl, že podle předběžných hlášení skončili v celách čtyři lidé a jeden policista utrpěl lehké zranění. Na odpolední prvomájové oslavy v berlínské čtvrti Kreuzberg podle agentury DPA dorazilo téměř 45 tisíc lidí. Na večerní demonstraci, kterou obvykle provázejí nepokoje levicových aktivistů, se očekává 20 až 30 tisíc účastníků, v pohotovosti je kvůli ní 7000 policistů.

V poledne ekologická strana Zelení na centrálním berlínském Alexandrově náměstí (Alexanderplatz) odhalila sousoší věnované Edwardu Snowdenovi, Julianu Assangeovi a Chelsea Manningové (dříve Bradley Manning), které mnozí aktivisté považují za hrdiny, neboť vyzradili americké špionážní a vojenské praktiky. Socha s názvem Anything to say? (Chcete něco říci?) je koncipována jako trojice zmíněných osob, které stojí na židli. V plánu je, že dílo italského umělce Davida Dormina bude postupně vystaveno v řadě zemí.

prvomájový pochod, Německoprvomájový pochod, Německo|DPA

Jako masové jsou manifestace hlášeny z Ruska. Po celé zemi se očekává až 2,5 milionu účastníků oslav, setkání a pochody jsou ohlášeny zhruba v 700 ruských měst. Prvomájový průvod za účasti několika desítek tisíc lidí prošel také Simferopolem, metropolí Rusy anektovaného Krymu. Manifestující vedle vlajek bývalého Sovětského svazu nesli také ruskou trikoloru a portréty ruského prezidenta Vladimira Putina. V ukrajinském Kyjevě došlo ke střetu ukrajinských nacionalistů s komunisty, zadrženo bylo nejméně 19 lidí.

„Ačkoli není pěkné počasí a mluví se o krizi, lidé mají dobrou náladu,“ řekl novinářům před oficiálním začátkem manifestace moskevský starosta Sergej Sobjanin. „Moskva v minulosti čelila řadě různých krizí, vždy z nich ale vyšla silnější a krásnější. A tak tomu bude napořád,“

V Moskvě se konalo také několik manifestací. Tu hlavní na Rudém náměstí organizovala Federace nezávislých odborů. Jejím hlavním motem znělo „Mír! Práce! Máj!“. „Jsou to základní hodnoty, to je základ pro každého. Nejdůležitější věcí je zachovat mír,“ řekl agentuře TASS předseda nezávislých odborářů Michail Šmakov.

Oslavy ve Francii jsou podle AFP nejednotné, neboť různé odborové svazy pořádají vlastní shromáždění. Znatelný je také rozkol francouzské nacionalistické Národní fronty. Její zakladatel Jean-Marie Le Pen položil věnec u pomníku Johanky z Arku až několik hodin poté, co tak učinila jeho dcera a nynější šéfka fronty Marine. Kladení věnce Marině Le Penové na několik minut znemožnilo několik žen s odhalenými ňadry ze známé aktivistické skupiny Femen. Dívky v narážce na nacionalistickou politiku Národní fronty skandovaly Heil Le Penová, tedy obdobu nacistického pozdravu Heil Hitler.

V italském městě Milán odpůrci globalizace během prvomájové demonstrace zapálili pobočku banky BNL a házeli zápalné lahve na policisty. Ti proti nim použili slzný plyn. V řeckých Aténách se podle odhadů zhruba 13 tisíc lidí zúčastnilo pochodů na protest proti úsporným opatřením.

V Brně se sešlo asi 1500 lidí, aby nenásilně zablokovali pochod

Asi 1500 lidí se shromáždioa na Malinovského náměstí v Brně, kde chtějí odpoledne zablokovat pochod příznivců Dělnické mládeže a Dělnické strany sociální spravedlnosti nazvaný Evropo povstaň. Podle svolavatelů blokády má Dělnická mládež evidentní napojení na neonacistické kruhy.

„Pochodu chceme nenásilnou formou zabránit, i když jsme si vědomi, že se můžeme dopustit přestupku,“ řekla novinářům za svolavatele blokády Gaby Khazalová. Účastníci se chtějí postavit či posadit pochodu do cesty. Podle dalšího z aktivistů Václava Pecla nikdo neubírá příznivcům Dělnické mládeže právo sejít se a vyjadřovat své názory. Problém ale vidí v pochodu městem. „Je to marš, který má zastrašovat a demonstrovat sílu,“ uvedl Pecl. Na Malinovského náměstí přišli podpořit blokádu i někteří brněnští politici.

Brno, prvomájová demonstraceBrno, prvomájová demonstrace|ctk

„Je to nestoudná provokace, když ve dnech, kdy si připomínáme 70. výročí konce druhé světové válce, tak tady někteří pořádají akce, které se přímo odkazují na hesla, se kterými se Hitler ve 30. letech dostal k moci,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Blokády se zúčastní i starosta městské části Brno-střed Martin Landa (Žít Brno).