Světové ceny potravin v listopadu dál mírně klesly

Ceny potravin by podle Světové banky mohly opět uvrhnout do chudoby miliony lidí

Ceny potravin by podle Světové banky mohly opět uvrhnout do chudoby miliony lidí

Světové ceny potravinářských komodit minulý měsíc díky zlevnění cukru celkově mírně klesly a jsou asi deset procent pod maximy z počátku roku. Sdělila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Pro letošní rok FAO nadále předpovídá rekordní produkci obilovin.

Index cen potravin FAO klesl za listopad o bod na 215 bodů. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

V únoru index vystoupil na rekordní maximum 238 bodů, což vyvolalo obavy z růstu světové inflace a vzniku další potravinové krize, která zasáhla rozvojový svět už v roce 2008. Na jaře se však ceny stabilizovaly a od té doby postupně klesají.

FAO dnes snížila odhad produkce obilovin v letošním roce proti listopadové předpovědi o dva miliony tun na 2,323 miliardy tun. Po loňském výpadku, který vedl prudkému růstu cen, to bude podle organizace stále nejvyšší sklizeň v historii. Odhad světových zásob obilovin na konci sezony 2012 FAO vzhledem ke slabšímu vývoji poptávky zvýšila o pět milionů tun na 511 milionů tun.