Syrská armáda se stáhla z měst, obyvatele ale stále ohrožují snipeři

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Arabská liga tvrdí, že syrská armáda stáhla těžké zbraně z rezidenčních čtvrtí měst. Hrozbou pro jejich obyvatele však podle ní stále zůstávají odstřelovači na střechách domů a zabíjení civilistů pokračuje. Syřané jsou navíc rozčarování z působení pozorovatelů organizace, kteří podle opozice nedokážou vládnímu násilí zabránit.

Kritiku vyvolal zejména šéf mise, súdánský generál Muhammad Dabí. Podle některých názorů totiž straní režimu prezidenta Bašára Asada. Údajně ho z toho usvědčuje videonahrávka. Parlament ligy dokonce v neděli v Káhiře doporučil, aby byla mise ukončena, protože přítomnost pozorovatelů nevede ke zlepšení situace. „Není pochyb o tom, že je to vážený voják a jeho záznam, který jsem viděl, neobsahuje nic, co by ho odsuzovalo,“ zastal se ale včera Dabího generální tajemník ligy Nabíl Arabí. Podle něj v současnosti v Sýrii působí 70 vyslanců organizace v šesti městech a dalších třicet se do země chystá. Zdůraznil, že už dosáhli například propuštění více než tří tisícovek vězňů, a pomáhají zajistit potravinové dodávky do Homsu. Liga rovněž vyzvala rebely, aby jí dodali seznam jmen lidí, o nichž se domnívají, že jsou stále ve vězení.

Arabí dodal, že Dabí by měl do konce týdne dorazit do Káhiry a předat zprávu o prvních dnech činnosti pozorovatelů. Ministři zahraničí ligy na základě toho rozhodnou, zda je jejich počet dostatečný nebo je třeba vyslat posily.

Aktivisté tvrdí, že jen od 23. prosince zabili vojáci téměř tři stovky lidí. Pozorovatelé se musejí spoléhat v zajištění dopravy a bezpečnosti na vládu a nikdo z protestujících k nim tak nemá přístup, stěžují si. Opozice misi navíc varuje, že se jí Asadův režim snaží oklamat tím, že její účastníky vozí do nesprávných měst a vesnic.