Syrští povstalci zaútočili na ruské velvyslanectví v Damašku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruské velvyslanectví v syrské metropoli Damašku dnes zasáhly dvě střely ve chvíli, kdy se před ním shromáždili stoupenci Moskvy. Rusko bojuje v Sýrii od konce září.

Velvyslanectví je v centru Damašku a po útoku, za nímž jsou podle agentury AP povstalci, na místě zavládla panika. První střela zasáhla budovu, z níž začal stoupat kouř. Když lidé začali prchat, ozval se druhý výbuch. Podle agentury RIA Novosti nebyl zasažen nikdo z pracovníků úřadu.

Zatím není známo, zda si útok vyžádal oběti. Povstalci, kteří kontrolují několik damašských předměstí, na ruské velvyslanectví útočili už v minulosti. Není známo, zda dnes chtěli zasáhnout stoupence Moskvy.

Rusko poslalo do Sýrie bojová letadla, vojenskou techniku i vojáky a 30. září vstoupilo do bojů. Moskva tvrdí, že Rusové útočí na teroristy z Islámského státu, avšak nálety se soustřeďují na lokality v západní Sýrii, kde IS téměř nepůsobí. Snaží se vytvořit příhodné podmínky pro syrskou armádu a její spojence tak, aby mohl Damašek zabezpečit velká města na západě a také provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů.

Kurdská operace

Zástupce kurdských oddílů, které bojují na severu země, dnes řekl, že do několika týdnů by měla začít operace proti sídlu IS v provincii Rakka. Tyto oddíly známé pod zkratkou YPG prý už o začátku operace jednají s koalicí, již vedou Spojené státy a jež na severu Sýrie proti IS bojuje přes rok. Tento týden YPG oznámily, že se připojují k širší koalici arabských a křesťanských oddílů ke společnému boji proti IS. Doufají, že USA jim poskytnou podporu.

Mapa SýrieMapa Sýrie | E15

Právě v jejím rámci zřejmě spojenci pod vedením USA v noci na pondělí shodili v kurdské provincii Hasaká 50 tun munice. V zásilce byly údajně malé střelné zbraně, náboje a rovněž granáty.

Ze Sýrie je dnes hlášen také incident, při němž dopadly rakety vypálené ze Sýrie na Izraelem kontrolovanou část Golanských výšin. Nezpůsobily žádné škody, ale izraelská armáda pak začala ostřelovat pozice syrské armády u hranice.

Zásah Ruska mír v Sýrii pouze oddálí, říká analytička Irena Kalhousová