Syrští rebelové sestřelili ruský letoun a zabili pilota

Válka v Sýrii

Válka v Sýrii Zdroj: reuters

Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
8
Fotogalerie

Syrští povstalci podle agentury Reuters oznámili, že na severozápadě země sestřelili ruský bojový letoun. Ruské ministerstvo obrany vzápětí potvrdilo, že v Sýrii byl sestřelen ruský stroj typu Su-25. Jeho pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ministerstvo. Původní zprávy hovořily o tom, že pilot byl zajat.

Incident se podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) stal v provincii Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko v posledních měsících zesílilo nálety v Idlibu s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

Agentura AP s odvoláním na jednoho syrského aktivistu přítomného v oblasti napsala, že ozbrojenci patří ke skupině napojené na radikální organizaci Al-Káida. Pilot byl podle aktivisty zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého. Údajné video z incidentu, které podle AP koluje na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: "Je to Rus." Pravost videa nemohla být ověřena, konstatuje AP.

Ministerstvo obrany v Moskvě také informovalo, že Rusko společně s Tureckem podnikají opatření, aby tělo zabitého ruského pilota bylo převezeno do Ruska.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.