Tajemný Čech zaměstnává úřady v Belize. Nevědí, jak se do země dostal

Město Orange Walk v Belize, kde zatkli Martina Muzikanta.

Město Orange Walk v Belize, kde zatkli Martina Muzikanta. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Pgbk87; Wikimedia

Fingovaná svatba, útěk z vězení, deportace a ilegální vstup do země. To vše stihl za necelých šest let ve středoamerickém státečku Belize český občan Martin Muzikant alias Petr Maneth. Belizská policie ho v závěru ledna opět zatkla a soud poslal do vězení. Úřady zkoumají, jestli muže nehledá například Interpol a zároveň řeší, co vlastně v Belize dělá, když ho dříve vyhostily. Problémem je jeho nejasná identita.

Policie Muzikanta, který také vystupuje pod jménem Petr Maneth, chytila ve městě Orange Walk na severu země, jeho zadržení potvrdilo české ministerstvo zahraničí. „Evidujeme případ zadrženého českého občana. Muž se nachází ve vazbě v Belize a z naší strany je mu poskytována standardní konzulární asistence, jako je tomu v obdobných případech zadržených českých občanů,“ sdělila E15.cz mluvčí resortu Zuzana Chrištofová.

Skutečná identita muže je nicméně zahalena rouškou tajemství. Muzikant se totiž neocitl v belizské cele poprvé a podle belizské nevládní organizace COLA při svém zatčení před třemi lety připustil, že jeho identita je falešná a pas na jméno Martin Muzikant drží nelegálně. Doklad byl v České republice nahlášen jako ztracený či kradený.

Vlevo je mužův pas na jméno Martin Muzikant. Vpravo záznam belizské policie z roku 2010. Na dokumentech jsou různé fotografie.

Jenže muž při letošním zadržení opět začal tvrdit, že je Martin Muzikant. S policií pak z hlediska infomací o své identitě a pobytu v Belize odmítl spolupracovat. Imigrační úřady proto řeší, co přesně v Belize znovu dělá a jak se vůbec v zemi ocitl, protože v roce 2013 byl deportován. Policii prý vypověděl, že přejel mexicko-belizkou hranici loni v prosinci. Belizská imigrační služba ale neeviduje o jeho vstupu žádný záznam. Pikantní kauza také zaujala belizská média, které se přídadu hojně věnovala.

Záhadný Čech čelil obvinění z porušení vyhošťovacího příkazu, z nelegálního vstupu do země a potíže měl i kvůli tomu, že při lednovém zatýkání neměl u sebe žádný pas. Soud ho za tato obvinění potrestal šesti měsíci vězení. Za mříže šel i z důvodu podezření, že je mezinárodně hledaným uprchlíkem, což belizské úřady prověřují.

Problém je však právě v mužově nejasné identitě, dokonce panují pochybnosti o jeho skutečné národnosti. „Policie si je jistá, že má svého muže, ale ne jeho pravou totožnost,“ napsal server NBCLive.com. Muzikant si podle jiných médií údajně poškodil konečky prstů, aby ztížil odebrání otisků.

Fotografie Muzikanta/Manetha po jeho zatčení v lednu 2016. Šrám pod levým okem prý utrpěl po zápase s policií. (zdroj: NBZLive).

Muzikant/Maneth do Belize podle NBZLive.com přijel v roce 2010 a hned se zřejmě kvůli získání občanství oženil. Jeho manželka, tehdy 22letá Sherolyn Sherilee Moore, úřadům prý vypověděla, že jí zaplatil v přepočtu 62 tisíc korun za svatbu a ještě víc peněz slíbil za rozvod.

Do policejní cely v Belize se Muzikant podíval vícekrát, osudovým se mu stalo třetí zatčení z jara 2013 na hraničním přechodu s Mexikem. Belizská policie u něj tehdy našla dva české pasy s totožnými osobními údaji ale s různými fotkami. Čech proto skončil ve vazbě, z níž nicméně uprchl. Brzy byl ale dopaden a soud ho vyhostil.

Martin Muzikant alias Petr Maneth se v Belize stal už loni známou figurou propíranou médii. Spolu se svoji matkou Hanou Bělíčkovou totiž obvinil bývalého ministra a advokáta Marcela Cardonu, který Muzikanta zastupoval v roce 2013, ze zpronevěry tisíců amerických dolarů. Bělíčková dokonce kvůli tomu nechala založit dehonestující web Marcel-cardona.com. Média v této souvislosti připomněla, že pokud se nyní zjistí, že Muzikant je stíhaný zločinec hledaný Interpolem, tak to pomůže Cardonově reputaci.

České ministerstvo spravedlnosti o muži však žádné zprávy nemá. „O osobě, o které píšete, nemáme žádné informace,“ řekla pouze mluvčí Kristina Labohá. Policie ČR na dotaz serveru E15.cz jen odkázala na svou databázi hledaných lidí. V ní se ale žádný Muzikant nebo Maneth nevyskytuje.

Pražská firma a bydliště na Floridě

V Česku lze Hanu Bělíčkovou a člověka jménem ing. Petr Maneth nalézt v obchodním rejstříku, oba figurovali u pražské poradenské firmy Althea Group. Pětačtyřicetiletý Maneth je předsedou představenstva a osmašedesátiletá Hana Bělíčková donedávna byla členkou přestavenstva a před tím zastávala funkci šéfky dozorčí rady. Nyní jsou ve statutárních orgánech kromě Manetha občané Polska. Maneth byl do prosince 2012 jediným akcionářem, teď má firma akcie na majitele.

V porovnání se záznamy belizských úřadů však nesedí data narození. Martin Muzikant je totiž narozen 6. března 1973, zatímco Petr Maneth z firmy Althea už v roce 1970. Na druhou stranu to není překvapivé, protože v Belize uvězněný muž patrně není Martin Muzikant, i když opětovně tvrdí, že je. Pro zajímavost ještě dodejme, že podle obchodního rejstříku měl Maneth dříve bydliště v Lucembursku a v současnosti na Floridě.

Althea zřejmě nevykonává žádnou činnost, podle zatím poslední zveřejněné účetní uzávěrky v roce 2014 měla nulové tržby, zároveň ale vykázala ale neuhrazenou ztrátu z minulých let přes 1,3 milionu korun. Kromě toho eviduje dlouhodobý hmotný majetek za téměř 6,5 milionu.

Muzikanta/Manetha zatkli ve městě Orange Walk na severu Belize: