Tajfun Haiyan zasáhl Vietnam a Čínu. Počet obětí dál poroste, obávají se Filipíny

Tajfunem bylo zasaženo okolo dvou milionů lidí, okolo 600 tisíc přišlo o střechu nad hlavou

Tajfunem bylo zasaženo okolo dvou milionů lidí, okolo 600 tisíc přišlo o střechu nad hlavou Zdroj: ctk/ap

Tajfun zničil skoro celé město Guiuan, záchranáři se k jeho obyvatelům dostali až po několika dnech
Filipíny jsou finančně vyčerpané po nedávném zemetřesení, vláda doufá v zahraniční pomoc
Humatinární pomoc se shromažďuje na letišti v Manile, odsud míří do postižených provincií
Kvůli množícím se případům rabování vyslala vláda do města Tacloban armádu
Značné škody napáchaly lodě, které tajfun vyplavil na pobřeží
19
Fotogalerie
Ničivý tajfun Haiyan opustil Filipíny a zamířil nad pevninu. V noci na dnešek zasáhl Vietnam, země hlásí 11 mrtvých. Stejný počet obětí si bouře vyžádala i v Číně. Úřady na zpustošených Filipínách mezitím potvrdily, že Haiyan zabil nejméně deset tisíc lidí. Poté, co dosáhl pevniny, tajfun rychle slábne.

Už před příchodem to Vietnamu tajfun upral na síle, vítr zpomalil na 120 kilometrů za hodinu. Bouři ale stále provázejí silné deště. Úřady evakuovaly asi 600 tisíc lidí, Hanoj se připravuje na povodně.

Čína vydala nejvyšší stupeň varování před tajfuny platný pro ostrov Chaj-nan a provincie Kuang-tung a Kuang-si. Z Chai-nanu bylo evakuováno 40 tisíc lidí. Čína navíc pohřešuje šest členů posádky ztroskotané nákladní lodi. Tchaj-wan hlásí osm mrtvých.

Jedna z největších zaznamenaných bouří v historii si podle filipínských úřadů vyžádala před deset tisíc obětí, potvrzeno je zatím 942 mrtvých. Živel, který souostroví zasáhl v neděli, úplně zničil několik měst na pobřeží. Město Basey hlásí okolo dvou tisíc nezvěstných. Nedaleké město Tacloban je odříznuté od světa a zásoby musí jeho obyvatelům dopravovat vojenská letadla z nedalekého města Cebu. Kvůli množícím se případům rabování vyslal do Talcobanu prezident Benigno Aquinoi armádu.

Počet obětí by ještě mohl výrazně stoupnout, až záchranáři dorazí do odlehlých oblastí. Podle prvních zpráv bylo težce zsaženo například město Guiuan, které má 40 tisíc obyvatel.

Tří dny poté, co tajfun s větry o rychlosti až 378 kilometrů za hodinu udeřil, se ukazuje, že město na něj nebylo vůbec připraveno. Většina škod byla způsobena vlnami, které pronikly až hluboko do města.

Bez domova se kvůli tajfunu ocitlo 600 tisíc lidí. Filipíny jsou přitom finančně vyčerpané po odstraňování následků zemětřesení o síle7,2 stupně Richtera, které před měsícem zasáhlo střed země. Manila tak požádal o zahraniční pomoc. Tu už slíbilo 21 zemí.