Taliban zaútočil v centru Kábulu, sebevražedný atentát zabil desítky lidí

Afghánské bezpečnostní složky

Afghánské bezpečnostní složky Zdroj: ctk/ap

Bilance útoku hnutí Taliban v centru afghánské metropole Kábulu stoupla na 28 mrtvých. Zranění utrpělo 329 lidí, většinou civilistů. Jde o největší útok v hlavním městě Afghánistánu za poslední téměř rok.

Afghánské ministerstvo vnitra uvedlo, že útok byl koordinovanou akcí skupiny ozbrojenců, mezi nimiž byl sebevražedný útočník v automobilu. Jejím cílem byla bezpečnostní agentura, která poskytuje osobní ochranu vysoce postaveným představitelům afghánské vlády. Mezi oběťmi jsou prý civilisté i příslušníci afghánských bezpečnostních sil.

Ve čtvrti, kde se incident stal, sídlí řada vládních a diplomatických úřadů, mimo jiné velvyslanectví USA či mise zahraniční koalice působící v zemi pod vedením Severoatlantické aliance.

Po výbuchu, který otřásl Kábulem v době ranní dopravní špičky, svědci hlásili střelbu. Mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikkí řekl, že nejprve se sebevrah vyhodil do povětří a poté přišel útok dalších ozbrojenců.

Exploze poničila desítky civilních obytných budov, obchodů a několik vládních objektů

Napadenou oblast následně obklíčily vládní síly a na místo přijelo množství sanitek. Nemocnice přijaly 327 zraněných, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Podle něj je řada lidí v kritickém stavu.

Taliban na svých internetových stránkách napsal, že sebevražedný atentátník v automobilu vrazil do hlavní brány bezpečnostní agentury, a umožnil tak, aby do přísně střeženého objektu pronikli ostatní útočníci, včetně dalších sebevražedných atentátníků.

Exploze poničila desítky civilních obytných budov, obchodů a několik vládních objektů, uvedla agentura AP. „Bezpečnostní síly stále bojují s blíže neupřesněným počtem povstalců,“ řekl agentuře AP krátce po výbuchu z místa útoku policista Muhammad Afzel.

Nejhorší útok v Afghánistánu od pádu Talibanu nepřežilo 100 lidí
Nejkrvavější atentáty v Afghánistánu od pádu režimu radikálního hnutí Taliban koncem roku 2001 (řazeno podle počtu obětí):
100 - 17. února 2008 - Při sebevražedném pumovém útoku v jihoafghánském městě Kandahár přišlo o život na 100 lidí.

80 - 6. listopadu 2007 - Sebevražedný atentát namířený proti poslanecké delegaci v provincii Baghlán na severu země si vyžádal 80 obětí.

70 - 6. prosince 2011 - Nejméně 70 osob zabil sebevražedný atentátník v centru Kábulu před mešitou, kde se modlilo několik set lidí u příležitosti šíitského svátku ášúrá; další na 160 osob bylo zraněno.

61 - 23. listopadu 2014 - Při finále volejbalového turnaje v provincii Paktika zabil sebevražedný útočník 61 lidí.

58 - 7. července 2008 - Sebevražedný útok v centru Kábulu si vyžádal 58 obětí a na 150 zraněných.

50 - 7. srpna 2015 - Při sérii útoků v Kábulu proti afghánské policii, armádě a vojákům NATO zahynulo nejméně 50 lidí.

50 - 8. prosince 2015 - Útok na letiště v jihoafghánském Kandaháru si vyžádal nejméně 50 obětí, včetně mnoha civilistů.

42 - 15. července 2014 - Po explozi trhaviny ve voze na hojně navštěvovaném tržišti v provincii Paktika ve východním Afghánistánu zemřelo nejméně 42 lidí.

37 - 18. února 2008 - Sebevražedný útok na jihu Afghánistánu proti kanadskému vojenskému konvoji zabil 37 lidí.

33 - 18. dubna 2015 - Sebevražedný útočník odpálil výbušniny u banky ve východoafghánském Dželálábádu; o život přišlo nejméně 33 lidí.

33 - 12. července 2015 - Nejméně 33 mrtvých a deset zraněných si vyžádal sebevražedný útok v jihovýchodním Afghánistánu. Atentátník se odpálil v automobilu v blízkosti americké základny Camp Chapman v provincii Chóst.

28 - 19. dubna 2016 - Nejméně 28 lidí zahynulo a dalších 329 utrpělo zranění při útoku sebevražedného atentátníka a dalších ozbrojenců v centru afghánské metropole Kábulu.