Teherán: Náš raketový program za žádných okolností nezastavíme

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mohammad Agah via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Írán za žádných okolností nezastaví svůj balistický program a má připraveny k odpálení další rakety, uvedl íránský generál Amír Alí Hadžízádeh. Íránské revoluční gardy ve středu podnikly další dvě zkoušky balistických raket dlouhého doletu, jimiž Íránci mohou zasáhnout Izrael. Testy kritizovaly Spojené státy i Izrael.

„Íránský raketový program za žádných okolností neskončí… Revoluční gardy nikdy neakceptovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o íránském raketovém programu… jsme vždy připraveni bránit zemi proti agresorovi. Írán se nestane Jemenem, Irákem či Sýrií,“ prohlásil generál v noci na dnešek ve státní televizi.

Revoluční gardy testovaly několik balistických raket i v úterý. Střely byly odpáleny z různých základen během vojenského cvičení, jehož smyslem prý bylo ukázat odstrašující sílu a schopnost čelit hrozbám namířeným „proti (islámské) revoluci, státu a suverenitě země“. Podle íránských představitelů Íránci těmito zkouškami neporušili jadernou dohodu uzavřenou loni v létě se světovými mocnostmi.

Zatímco hospodářské sankce uvalené na Teherán kvůli jeho jaderném programu byly zrušeny, Spojené státy v lednu vyhlásily vlastní protiíránské sankce kvůli testům raketové výzbroje.

Říjnovou zkoušku nové íránské střely středního doletu totiž Američané vyhodnotili jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.