Tempo inflace na Slovensku v červenci zpomalilo na 3,7 procenta

Bratislava

Bratislava

Tempo inflace na Slovensku v červenci opět zpomalilo, nárůst spotřebitelských cen se zmírnil druhý měsíc po sobě. Ceny zboží a služeb v sedmém měsíci roku stouply meziročně o 3,7 procenta v porovnání s růstem o 3,9 procenta v červnu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Analytici očekávali, že červencová meziroční míra inflace bude stejně jako v předchozím měsíci 3,9 procenta. Inflace na Slovensku letos stoupla na nejvyšší úrovně za poslední dva roky, podepsaly se pod to také vládní opatření na zlepšení kondice veřejných financí. V Česku je meziroční tempo růstu spotřebitelských cen výrazně nižší, v červenci inflace zpomalila na 1,7 procenta z červnových 1,8 procenta.

Potraviny a nealkoholické nápoje v sedmém měsíci na Slovensku v meziročním srovnání podražily o 5,5 procenta, ještě větší nárůst vykázala kategorie doprava, a to 6,2 procenta. Ceny vzrostly téměř ve všech sledovaných kategoriích zboží a služeb s výjimkou nábytku, bytového zařízení a údržby domu. Meziměsíčně se ceny v červenci snížily o 0,1 procenta.

Slovenské ministerstvo financí očekává, že průměrná inflace podle národní metodiky v tomto roce zrychlí na 4,1 procenta, v příštím roce by naopak měla zpomalit. Loni zboží a služby zdražily v průměru o procento.