Thajská armáda chystá reformy, teprve pak umožní volby

Thajská armáda

Thajská armáda

Kritici thajské vojenské rady se včera v Bangkoku pokusili uspořádat protest proti puči, jenž se v zemi uskutečnil 22. května. Armádě, která zakázala srocování více než čtyř lidí, se však podařilo držet odpůrce převratu v malých skupinkách.

Velkému shromáždění zabránily tisícovky příslušníků bezpečnostních sil nasazených v metropoli. V některých čtvrtích stála doprava, vlakové stanice byly uzavřeny. Armáda dává najevo, že takovýto stav bude v zemi zachovávat po celé měsíce a volby nepřipustí dříve než příští rok v létě.

Vojenské špičky argumentují tím, že se snaží nastolit stabilitu po měsících protestů proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové. Generál Prajutch Čan-Oča tvrdí, že v zemi nyní odstartovala dvou- až tříměsíční fáze smiřování obou táborů a zajišťování bezpečnosti. Pak bude následovat roční období, kdy bude přijata dočasná ústava a schválen přechodný kabinet. Teprve pak přijdou na řadu volby.

Západní svět protestuje

Scénář se nelíbí Spojeným státům, EU ani dalším zemím, které vyzývají k propuštění zadržených a urychlenému hlasování. Austrálie už pučistům zakázala vstup do země. Mezinárodní znepokojení vyvolaly i snahy vojska o větší cenzuru internetu. „Chápeme, že žijeme v demokratickém světě. Vše, o co žádáme, je čas na reformy,“ vzkázal kritikům generál.

Doma nejsou názory na vývoj jednoznačné. Letité rozdělení thajské společnosti na červené a žluté stále více ochromovalo hospodářský rozvoj země, někteří lidé i proto armádní postup uznávají. „Tato země byla tři roky v chaosu. Za předchozí vlády se nedokázala pohnout kupředu. Doufám, že nyní se věci vyřeší,“ řekla Reuters Američanka, která žije v Thajsku třicet let.

Vojáci tvrdí, že hospodářství je pro ně prioritou. Už kupříkladu vyzvali úřady, aby snížily daně, a podpořily tak domácí spotřebu. Pověřili také odborníky, aby zjistili, kolik peněz si mohou půjčit na velké investiční projekty, aniž by to znamenalo příliš velkou zátěž pro veřejné finance. Zdůrazňují též, že přechodná vláda bude vytvořena včas, aby se stihl schválit rozpočet na příští fiskální rok, který odstartuje v říjnu.