The Times: USA a Írán údajně pracují na obnově obchodních kontaktů

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Írán a USA tajně vyjednávaly o možnosti otevření amerického obchodního zastoupení v Teheránu. Bylo by to první obnovení přímých kontaktů mezi Washingtonem a Teheránem od íránské islámské revoluce v roce 1979. O tajných jednáních, která se údajně konala v Baku, v pondělí informoval list The Times. Americké ministerstvo zahraničí jeho zprávu popřelo.

S otevřením amerického úřadu se podle britského listu počítá v případě, že by se v nadcházejících mezinárodních rozhovorech podařilo dohodnout se o íránském jaderném programu. Další kolo rozhovorů, jichž se účastní Írán a šest velmocí, začne 18. listopadu. Termín pro uzavření dohody končí 24. listopadu.

The Times se ve své zprávě opírají o nejmenované poradce íránské vlády. Podle nich se má v Baku tento týden dál jednat. Íránskou delegaci prý vede šéf íránské obchodní komory Mohammad Rezá Sabzalípúr. The Times píše, že byť to americké ministerstvo zahraničí popřelo, i tak zpráva zřejmě zneklidní spojence USA v Perském zálivu, což jsou sunnitské monarchie, s nimiž šíitský Írán soupeří.

Jednání v Baku a nejistý výsledek rozhovorů o jaderném programu

Jednání v Baku se vedou v době, kdy není jistý výsledek rozhovorů o íránském jaderném programu. USA upozorňují, že přetrvávají neshody na stěžejní otázky kolem obohacování uranu. Írán se ale už připravuje na situaci, kdy budou zrušeny mezinárodní sankce proti němu. To má obsahovat závěrečná dohoda, ale jenom v případě, že bude odstraněno podezření o kontroverzní povaze íránského jaderného programu.

Íránský vládaní poradce podle The Times tvrdil, že v Baku se jedná o možnosti zřídit zastřešující instituci pro obchodování s USA. V úvahu pak přichází také úřad pro kulturní a vědeckou výměnu. „V kruzích umírněných Íránců existuje skutečné přání dostat americké podnikání a investice zpět do Íránu,“ citoval svůj zdroj The Times. S návratem amerických diplomatů do Teheránu se ale nepočítá, zejména kvůli bezpečnostním obavám.

USA nyní v Teheránu zastupují Švýcaři

Americké zájmy v Teheránu nyní zastupuje Švýcarsko a podle The Times Írán své nabídky na zřízení nového amerického zastoupení předal velvyslanectví jedné evropské země. The Times usuzuje, že logické by bylo, aby to bylo znovu Švýcarsko, ale jeho ministerstvo zahraničí to nijak nekomentovalo.

Také zástupce amerického ministerstva zahraničí ke zprávě The Times sdělil: „Mohu vás ujistit, že neběží žádné obchodní rozhovory za účasti zástupců vlády. Neuvažujeme o otevření obchodního zastoupení a s panem Sabzalípúrem nevyjednáváme,“ řekl. The Times upozorňují, že americké podniky stojí o návrat na íránský trh. Některé firmy jako Apple nebo Boeing už navázaly vlastní kontakty.