Tímhle tempem globální oteplování nezastavíme, varuje Obama

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: tschundler via Flickr

Mezinárodní společenství nepostupuje dostatečně rychle na to, aby dokázalo řešit hrozbu globálního oteplování a změn klimatu. To řekl americký prezident Barack Obama v pondělí v Anchorage na Aljašce, kde se zúčastnil mezinárodní konference k Arktidě.

„Podnebí se mění rychleji než úsilí, kterým na to reagujeme,“ řekl americký prezident. Varoval také, že bez důrazné a koordinované reakce všech zemí budou mít změny klimatu ničivé dopady.

„Žádný ze zde přítomných států nepostupuje dost rychle. Věda je stále přesnější a dokazuje, že to, co bylo vzdálenou hrozbou, už je skutečností. Ti, kteří přehlížejí vědu, jsou stále osamělejší, jsou na ostrově, který mizí,“ uvedl Obama v projevu k účastníkům setkání.

Podle prezidenta lze dokázat, že je možné mít zdravé životní prostředí a zároveň silný ekonomický růst. „Buďme upřímní, obavy z narušení našeho životního stylu byly vždy jedním z hlavních argumentů proti akci. To je přitom ironie - neboť jen málo věcí může narušit naše životy tak hluboce, jako klimatické změny,“ dodal.

Zamezit oteplení

Cílem mezinárodního společenství je zajistit, aby se průměrná teplota ve světě nezvýšila oproti preindustriální době o více než dva stupně Celsia. Není ale jasné, zda se to může podařit. Spojené státy, které jsou po Číně druhým největším znečišťovatelem ovzduší na světě, se v tomto duchu zavázaly, že v porovnání s rokem 2005 sníží do roku 2025 nejméně o 26 procent množství skleníkových plynů, které vypouští do ovzduší.

Obama, který si boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit svého druhého funkčního období, se nyní snaží zajistit, aby své závazky ohledně omezování skleníkových plynů vyslovily před hlavní klimatickou konferencí i další státy. Konference se bude konat v prosinci v Paříži.