Tirana s vidinou EU likviduje lány konopí

Vesnice zvaná Cannabis. Albánská policie zatkla koncem června během protidrogové operace v oblasti obce Lazarat 23 lidí, zničila 43 tun 
marihuany, 133 tisíc rostlin a pět laboratoří na výrobu drog

Vesnice zvaná Cannabis. Albánská policie zatkla koncem června během protidrogové operace v oblasti obce Lazarat 23 lidí, zničila 43 tun marihuany, 133 tisíc rostlin a pět laboratoří na výrobu drog Zdroj: ctk

Albánská vláda ukazuje světu, že bere vážně boj proti pěstitelům konopí a drogovým gangům. Po nedávné „bitvě“ o hlavní drogové centrum země, vesnici Lazarat, v posledních dnech likviduje tisíce rostlin v obcích u města Vlora. Přístav je považovaný za důležitý uzel pro přepravu marihuany do Itálie.

Albánie v červnu pronikla do světových médií ziskem statusu kandidáta na členství v EU a s integrační snahou úzce souvisejícím zátahem na konopné pěstírny v Lazaratu. Vesnici na jihu země oblehlo 800 policistů, došlo na samopaly i granátomety. Kromě tun marihuany pak bezpečnostní složky při pročesávání domů zabavily i spoustu zbraní, tisíce nábojů či TNT a rozbušky.

Lazarat, kdysi nenápadná zemědělská vesnice s vysokou nezaměstnaností, byl symbolem kvetoucího drogového byznysu. Podle odhadů se tu jen loni za pomoci sezonních dělníků vyprodukovalo 900 tun konopí za 4,5 miliardy eur. Skončilo hlavně v Itálii a nedalekém Řecku. Díky jeho prodeji během posledních let v obci vyrostly honosné domy, před nimiž parkují luxusní auta.

Dobře organizovaný gang

Vesnici ovládal dobře organizovaný gang, který dokázal úrodu chránit před úřady i konkurencí. Pokud na policejní zásah vůbec došlo, skončil přestřelkou. Socialistická vláda, která nastoupila loni, ale hlasitě usiluje o vstup do Evropské unie a ráda by s marihuanovou ekonomikou skoncovala. Brusel totiž ve svých výtkách Albánii nejčastěji zmiňuje organizovaný zločin a korupci.

Konopí se navíc stalo součástí politického boje. Zásahu v Lazaratu předcházely protesty přívrženců opozice, kteří tvrdili, že je kabinet v boji s drogovými gangy málo aktivní a premiér Edi Rama by měl odstoupit. „Albánci se zde shromáždili proti nebezpečnému nepříteli, jenž usiluje o naše svobody a upírá nám evropský sen.Tímto nepřítelem je obchod s narkotiky, který v posledních šesti měsících dosáhl nebezpečné úrovně,“ hřímal v květnu v Tiraně šéf Demokratické strany Lulzim Basha. Demonstrující drželi transparenty s heslem „Albánie směrem k Evropě, ne Kolumbii“.

Socialisté naopak tvrdí, že vesnice zvaná Cannabis v minulosti ke své prosperitě využívala napojení na opoziční politické elity. „Čas vazeb světa zločinu v Lazaratu na parlament a politiky je pryč,“ řekl ministr vnitra Saimir Tahiri.

Optimisté tvrdí, že zásahem v Lazaratu padla jedna z překážek vstupu země do EU. Kvetoucí vesnice ale patrně inspirovala další a vláda tak zatím nemá vyhráno. Itálie v pondělí oznámila, že zadržela 2,2 tuny marihuany, jež se tam dostala z Albánie. Jde o jednu z největších zásilek, které se Italům letos podařilo dopadnout.