Tisk o brexitu: Byla to tvrdá rána EU, teď je třeba vše rychle vyřešit

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili Zdroj: Stepan Bruner, E15

Britové uštědřili Evropě tvrdou ránu a EU ještě nikdy nečelila takové krizi jako nyní, komentoval slovenský tisk rozhodnutí britských voličů, kteří se ve čtvrtečním referendu vyslovili pro vystoupení země z unie. Listy soudí, že politici by neměli propadnout emocím a že odchod Británie z nynější evropské osmadvacítky by měl být rychlý. Takzvaný brexit podle deníků ovlivní i nadcházející předsednictví Slovenska v EU.

„EU stojí na křižovatce, ze které nebude lehké se pohnout,“ napsal list Pravda, který na úvodní stránce otiskl titulky „Brexit“ a „Velký projekt Evropy se hroutí“. Uvedl, že místo prohloubené spolupráce může nastoupit absolutní destrukce unie a že téměř v každém členském státě EU je patrná vlna populismu, frustrace a nedůvěry v elity.

Pokud je vůbec nějaká šance na relativně bezbolestný rozchod EU s Británii, tak bude větší, když bude rychlý, než kdyby se zbytečně vlekl, soudí Pravda.

Podle deníku Sme je důležité, aby politici nepropadli emocím a minimalizovali krizi, která hrozí Británii i EU. „Je důležité, aby si v Londýně rychle ujasnili, do jaké pozice - Švýcarsko, Norsko + Island, Kanada (to jsou možnosti) - se chtějí stáhnout, případně vymyslet specifickou pozici pro sebe. Pokud jde o EU, pak tragédií by bylo, pokud by pojala rozvodovou agendu jako mstu či pokus odstrašit případné další adepty na referendum,“ uvedl list.

K brexitu čtěte také:

Brexit musíme vyřešit co nejdříve, shodli se unijní lídři

Brexit může posunout konec intervencí ČNB, tvrdí analytici

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Píše také, že je zbytečné zlobit se na Brity za výsledek hlasování, protože se nepochybně rozhodovali poctivě a s vědomím odpovědnosti. „Poučení z Londýna je, že s takzvaným snem o Evropě či více Evropy se ani na kontinentu neztotožňují všichni,“ uvedl list Sme, který na titulní stránce otiskl pozměněnou vlajku EU, když hvězdy na modrém podkladu upravil do tvaru otazníku.

Nejčtenější slovenský list Nový čas napsal, že britský premiér David Camerom se tučnými písmeny zapíše do historie jako muž, který zatloukl první hřebík do rakve Evropské unie. Připomněl, že právě Camerom slíbil vypsání referenda o setrvání Británie v EU.

List Plus Jeden deň uvedl, že po britském plebiscitu čekají historické změny celou Evropu a že výsledky hlasování posílily euroskeptické strany i v dalších státech EU.

Historická krize, nejistá budoucnost, píše německý tisk
Rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie i dnes dominuje německému tisku. Píše o historické krizi, rozkolísaném kontinentu, nejisté budoucnosti, selhání britského premiéra Davida Camerona i o chybách německé kancléřky Angely Merkelové.

Nejčtenější německý deník Bild má na titulní straně černobílou britskou vlajku a nápis OUTsch! (Au!). „Až do konce jsme věřili. Marně. Přichází brexit. S Brity ztrácí Německo jednoho z nejdůležitějších partnerů v EU. Krizí otřesená Evropa má nyní o jednu katastrofu navíc. Kontinent stojí před měsíci možná roky nejistoty,“ píše Bild na titulní straně.

S Brity se loučí také list Süddeutsche Zeitung, který zvolil titulek Bye-Bye, Britain (Sbohem Británie). V úvodníku deník vyjadřuje přesvědčení, že evropské společenství čelí největší krizi za svou historii. V hlavním komentáři pak list píše, že se nyní v evropských zemích najde hodně sil, které by rády Brity napodobily a jež nebude snadné dostat pod kontrolu.

Možná to ale bude právě krize způsobená brexitem, která Evropanům ukáže, o jak moc by mohli přijít. „Evropské hodnoty, síla evropského práva, ukázková schopnost najít kompromis mezi 28 zeměmi činí kontinent silným a přitažlivým,“ je přesvědčen list, podle něhož si to občas Evropa uvědomí, až když se její konstrukce rozkolísá.

Právě na to, co bude s Evropou dál, se na titulní straně ptá deník Die Welt, podle něhož měli na rozhodnutí Britů výrazný vliv i šéfové vlád ostatních zemí EU a zejména kancléřka Merkelová svým postupem při řešení migrace. Unie nyní podle listu potřebuje řadu reforem - omezení demokratického deficitu a posílení Evropského parlamentu nebo zjednodušení bruselských institucí.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung zase v hlavním komentáři píše o selhání britského premiéra a také o tom, že už brzy se možná Britové dozvědí, jaké následky bude mít referendum pro soudržnost země, kde Skotové a Severní Irové hlasovali pro setrvání v unii.

Arsen Lazarevič: Britové dali šanci budoucnosti před přítomností