Tlak na odchod Berlusconiho roste

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi čelí stále většímu tlaku, aby rezignoval na svoji funkci. Nově se na něj s touto žádostí obrátila šestice bývalých Berlusconiho parlamentních spojenců. Zákonodárci tvrdí, že Itálie potřebuje novou politickou etapu a novou vládu.

„Žádáme vás, abyste podnikl kroky, které odpovídají situaci,“ napsali podle listu Corriere della Sera premiérovi. Ve středu zveřejněný průzkum uvádí, že Berlusconiho popularita klesla na 22 procent, což je historické minimum. Průzkum v listu La Repubblica zase zjistil, že dvě třetiny Italů mají k mediálnímu magnátovi nulovou důvěru.

Prezident Giorgio Napolitano sonduje, zda mají výzvy k odchodu Berlusconiho širokou podporu, a zda by bylo řešením sestavit poté vládu národní jednoty za účasti všech politických sil. Levicová opozice už dříve uvedla, že se premiéra pokusí příští týden sesadit.

Šéf koaliční Ligy severu Umberto Bossi ale po jednání s prezidentem prohlásil, že by dal přednost předčasným volbám, než úřednickému kabinetu. Už před nedávnem některá média uvedla, že se Bossi s Berlusconim tajně dohodl na tom, že ministerský předseda na přelomu roku rezignuje a volby se uskuteční v březnu.

Premiér mezitím na summitu G20 ohlásil, že během čtrnácti dní v parlamentu spojí nové vládou odsouhlasené hospodářské reformy ke snížení dluhu a nastartování růstu s hlasováním o důvěře kabinetu.