Tlak na reformy zemí eurozóny sílí, zazněl „varovný výstřel“

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo) Zdroj: ctk

Země eurozóny, které nedávno Evropská komise upozornila na hrozbu příliš vysokého deficitu, by měly využít dodatečného času a udělat takové kroky, aby svůj rozpočet dostaly do souladu s evropskými pravidly. Po jednání ministrů financí Euroskupiny, tedy zemí platících společnou měnou, to novinářům v Bruselu řekl nizozemský ministr a šéf skupiny Jeroen Dijsselbloem.

Evropská komise již oznámila, že rozpočtové plány sedmi zemí eurozóny nejsou v souladu s pravidly Paktu stability a růstu. V případě Belgie, Francie a Itálie komise situaci znovu posoudí v březnu příštího roku.

Tři země, které tak získaly několik měsíců času na nápravu, se písemně zavázaly do té doby uskutečnit potřebné reformy. Eurokomisař pro finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici postup komise vůči nim označil za „varovný výstřel“. „Euroskupina v březnu posoudí jejich pokrok na základě dodatečného hodnocení komise,“ poznamenal Dijsselbloem.

Ministři financí zemí platících eurem podle něj uvítali, že vlády eurozóny mají nyní v zásadě společně nižší deficity než dříve a výše dluhu že se navzdory současným hospodářským potížím stabilizuje. „Ukazuje se, že rámec naší fiskální spolupráce a pravidel funguje,“ poznamenal Dijsselbloem.

Zároveň je podle podle něj třeba vysoké zadlužení skutečně řešit, stejně jako vysokou míru nezaměstnanosti, stárnutí populace a potřebu stimulovat tvorbu pracovních míst.

Problémy hrozí sedmi zemím

Komise 28. listopadu oznámila, že sedmi zemím eurozóny hrozí, že v příštím roce nedodrží unijní rozpočtová pravidla. Kromě Belgie, Francie a Itálie, se kterými se vedla už před oznámením intenzivní jednání, jsou dalšími zeměmi, kde mohou nastat potíže, Malta, Portugalsko, Rakousko a Španělsko.

V pěti případech, včetně Slovenska, komise národní představu o rozpočtu na příští rok shledala „v zásadě v souladu“ s Paktem stability a růstu, který stanoví mimo jiné i rozpočtová pravidla. Už koncem října komise oznámila, že žádný z předložených rozpočtových plánů unijní pravidla neporušuje závažným způsobem. Komise nezkoumala Řecko a Kypr, u kterých stále platí speciální záchranné programy.