Tokio vytvoří tajnou protiteroristickou jednotku zaměřenou na IS

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Japonská vláda zřídí tajnou protiteroristickou jednotku, která bude shromažďovat informace o ozbrojených skupinách jako je Islámský stát (IS) v zemích jejich původu. K tomuto kroku Tokio přiměly teroristické útoky v Paříži, při kterých v listopadu zahynulo 130 lidí.

Agentura AP připomněla, že Japonsko bude v příštích letech hostit řadu významných akcí, včetně summitu vyspělých ekonomik G7 příští rok, mistrovství světa v rugby v roce 2019 a letní olympiády v roce 2020.

„Jak ukazují nedávné rozsáhlé atentáty v Paříži, situace týkající se teroristických útoků je kritická,“ řekl dnes poslancům a vládním činitelům mluvčí vlády Jošihide Suga. „Vláda musí spolupracovat s mezinárodním společenstvím a udělat maximum pro to, aby předešla teroristickým útokům,“ dodal.

Speciální protiteroristická jednotka bude spadat pod ministerstvo zahraničí a bude oficiálně vytvořena příští týden v úterý, uvedl japonský kabinet. Agenti této jednotky budou působit především v jihovýchodní Asii, na Blízkém východě a v severozápadní Africe.

Radikálové z IS letos zabili dva japonské rukojmí a premiér Šinzó Abe slíbil zhruba 200 milionů dolarů na nevojenskou podporu zemí, které bojují s touto extremistickou skupinou.